Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 18 Juli 2006 Provinciale Staten akkoord met stedelijke vernieuwing

Voor stedelijke vernieuwing wordt de komende jaren 35 miljoen euro extra uitgetrokken. Provinciale Staten van Noord-Holland zijn op 10 juli akkoord gegaan met het voorstel van Gedeputeerde Staten voor deze investering.

De provincie verdeelt de subsidie over vijftig projecten. Gemeenten gaan bijvoorbeeld oude woningen vervangen of bodemsanering uitvoeren en tegelijkertijd maatschappelijke problemen aanpakken of een impuls geven aan het voorzieningenniveau of de lokale economie.

Beverwijk, Den Helder, Hilversum, Zaanstad, Hoorn, Velsen, Zandvoort en een samenwerkingsverband uit de regio Waterland kunnen rekenen op een ruime bijdrage en een intensieve samenwerking met de provincie bij de uitvoering van hun project. Van de andere gemeenten beoordeelde de provincie de projectplannen op basis waarvan subsidie wordt verstrekt.

Verpaupering

Gedeputeerde ruimtelijke ordening Ton Hooijmaijers ziet deze subsidie als een impuls voor gemeenten om stedelijke vernieuwing te realiseren. "Vernieuwing is noodzakelijk om verpaupering en bijbehorende sociale problemen tegen te gaan en om ruimte te maken voor extra woningen en een prettige leefomgeving. Naast het reguliere geld van het rijk, is ieder ander potje hard nodig. De provincie geeft gemeenten een extra zetje".

In het voorjaar van 2005 vroeg de provincie aan de Noord-Hollandse gemeenten welke projecten zij in aanmerking wilden laten komen voor een extra bijdrage. Gemeenten konden voor maximaal twee projecten een aanvraag indienen. De plannen moesten aansluiten bij de thema's wonen, versterking van de sociaal-culturele infrastructuur of de stedelijke economie, oplossing van ernstige maatschappelijke problemen, intensief ruimtegebruik en bodemsanering.

In totaal werd voor tachtig projecten 65 miljoen euro subsidie aangevraagd. Omdat er 34,7 miljoen beschikbaar is, koos de provincie voor projecten die het beste aansluiten op de bovengenoemde beleidsthema's. Verder keek de provincie naar projecten die bovendien grotendeels gerealiseerd kunnen worden voor het einde van 2007 en waarvoor de gemeenten ook andere financieringsbronnen hebben gevonden.

Blijvende investering

Al in de periode 2002 - 2005 werd extra provinciaal geld beschikbaar gesteld voor stedelijke vernieuwingsprojecten in onder andere Beverwijk, Den Helder, Hilversum en Zaanstad. In deze vier steden zijn de afgelopen jaren goede resultaten geboekt. De problemen waar deze gemeenten mee kampen zijn echter zo groot, dat blijvende investering en samenwerking tussen gemeente, bedrijfsleven en provincie nodig is.

De provincie keert 29,8 miljoen euro uit voor de 50 projecten die in 2006 en 2007 grotendeels worden uitgevoerd. Daarnaast reserveert de provincie nog eens 4,9 miljoen euro voor de uitvoering van projecten in 2008 en 2009. Het geld hiervoor is afkomstig uit de opbrengst van de verkoop van elektriciteitscentrales in het verleden. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl