Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 30 Mei 2006 Wooncompagnie meet leefbaarheid in zes gemeenten

Wooncompagnie start in samenwerking met de gemeenten Anna Paulowna, Harenkarspel, Niedorp, Schagen, Wieringermeer en Zijpe en met Woningbouwvereniging Anna Paulowna een onderzoek naar leefbaarheid. Met het onderzoek willen de partijen inzicht krijgen in hoe bewoners over hun wijk of buurt denken. De resultaten worden gebruikt om afspraken te maken over activiteiten ter verbetering van de leefbaarheid. In iedere wijk van de zes gemeenten worden begin juni steekproefsgewijs 236 schriftelijke enquêtes verspreid onder de bewoners.

De gemeente is in het algemeen aanspreekbaar op onderwerpen die de leefbaarheid betreffen. Wooncompagnie voelt zich als sociale woningcorporatie óók verantwoordelijk voor de leefbaarheid in woonwijken van huurders. Een maatschappelijk ondernemende organisatie meet haar succes niet alleen af aan de vraag of alle woningen verhuurd zijn. Prettig wonen omvat meer dan een dak boven het hoofd; het woonplezier wordt ook bepaald door de afwezigheid van overlast, de kwaliteit van de woonomgeving, de aanwezigheid van voorzieningen en de sfeer die er hangt . Het is niet aan de corporatie om zelf te bepalen wat goed is voor de leefbaarheid. Alleen bewoners kunnen aangeven hoe het met de kwaliteit van de leefomgeving is gesteld.

Lemon: de leefbaarheidsmonitor

RIGO Research en Advies voert het onderzoek uit aan de hand van Lemon , een zogenoemde leefbaarheidsmonitor. Leefbaarheid : een begrip waar iedereen zich wel iets bij kan voorstellen. Maar hoe meet-en-weet je hoe het ermee staat? Hoe de leefbaarheid in de ene wijk zich verhoudt ten opzichte tot die in de andere? En hoe volg je de ontwikkeling ervan in de tijd? Lemon maakt het oordeel van bewoners over de leefbaarheid zichtbaar, meetbaar en vergelijkbaar.

Leefbaarheid omvat uiteenlopende onderwerpen als veiligheid, voorzieningenniveau, rommel op straat, contact met de buren en woonplezier. Bewoners hebben over al die aspecten een oordeel. Lemon meet leefbaarheid door bewoners een zeventiental vragen voor te leggen. Elke vraag gaat over een specifiek aspect van leefbaarheid. De leefbaarheid wordt aan de hand van vier verschillende thema s gerapporteerd, te weten: de fysieke woonomgeving, de sociale woonomgeving, ongenoegens en veiligheid. Als dank voor de medewerking wordt onder iedere 25 geretourneerde enquêtes 1/5 staatslot verloot. (Bron: Gemeente Schagen)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl