Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 20 Juli 2004 Stelling op de helling

Den Helder en de Stelling schrijven samen geschiedenis. Immers ooit, bijna tweehonderd jaar geleden (1812) creëerde Napoleon de Stelling, toendertijd vooral als verdediging tegen eventuele invallen van de Engelsen. Op behoorlijke afstand van deze linie van forten lag een klein vissersdorp, Helder, vlak aan de kust. De verdedigingslinie groeide en werd in de loop der jaren versterkt en verbeterd. En 'Helder' groeide mee en ontwikkelde zich in de 20ste eeuw tot de middelgrote stad Den Helder.

In diezelfde 20ste eeuw brokkelde de functie van de Stelling als verdedigingsbolwerk tegen de vijand af en na de Tweede Wereldoorlog had niemand nog veel belangstelling voor dit cultuurhistorische monument.

Stichting Stelling van Den Helder

Tot 1989. Een aantal Heldenaren realiseerde zich het belang van de Stelling en besloot zich in te zetten voor haar behoud en herstel. Zij richtten de Stichting Stelling van Den Helder op en begonnen met een actieve lobby richting gemeente en provincie. Met resultaat. Vandaag de dag wordt hard gewerkt aan de verschillende forten en spannen gemeente, provincie en stichting zich gezamenlijk in voor de restauratie. Fort Kijkduin beet de spits af en is inmiddels veranderd in een bezienswaardigheid voor toeristen, eenmuseum, restaurant en unieke trouwlocatie.

Nu zijn de forten West- en Oostoever aan de beurt. Ongeveer een jaar geleden verdiepten H+N+S Landschapsarchitecten zich in de mogelijkheden tot herstel van deze forten en van de linie. Zij deden onderzoek en maakten plannen. Deze zijn op 22 juni 2004 gepresenteerd aan alle betrokken partijen en organisaties. De Stelling krijgt als cultuurhistorisch monument een heel andere betekenis voor Den Helder dan voorheen, maar opnieuw is zij van groot belang voor de ontwikkeling van onze stad. En daarmee is de cirkel rond. Natuurlijk blijven deze ontwikkelingen niet onopgemerkt (daar zorgen we uiteraard ook voor).

Beschermd Stadsgezicht

De Rijksdienst voor Monumentenzorg wil de Stelling het officiële keurmerk 'beschermd stadsgezicht' geven. In Nederland zijn ongeveer driehonderd gebieden aangewezen als beschermd stads- of dorpsgezicht. De aanwijzing als beschermd stadsgezicht is een erkenning van het bijzondere historische karakter van het gebied. Inspraak in de plannen om van de Stelling een beschermd stadsgezicht te maken is mogelijk.

De brief met het plan van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg om de Stelling van Den Helder als beschermd stadsgezicht aan te wijzen, de toelichting daarop en de kaart met de gebiedsbegrenzing, liggen tot en met 30 juli a.s. ter inzage bij de afdeling Ruimte, Wonen en Ondernemen aan de Drs. F. Bijlweg 1. Uw mening kunt u tot 30 juli schriftelijk laten weten aan Burgemeester en Wethouders van Den Helder, Postbus 36, 1780 AA Den Helder.

Goed bezochte bewonersavond

Op donderdag 8 juli werden de plannen om van de Stelling een beschermd stadsgezicht te maken gepresenteerd tijdens een bewonersavond. Wethouder Robbert Waltmann zei trots te zijn dat Den Helder zich straks officieel een vestingstad mag noemen. Hij feliciteerde de bewoners van de Stelling met, zoals hij de mooie woningen noemde, 'het goud van Den Helder'. Frank Buchner van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg vertelde wat het betekent om in een beschermd stadsgezicht te wonen. Het Rijk heeft bepaald dat binnen een beschermd gezicht geen vergunningsvrije bouwwerken zijn. Ook moet voor elke sloop een sloopvergunning worden aangevraagd. De gemeenteraad moet ter bescherming van het gebied een voldoende beschermend bestemmingsplan opstellen.

De aanwezigen stelden vragen over het uitvoeren van onderhoud en hoe de gemeente omgaat met aanvragen om bouwvergunningen. De wethouder gaf aan dat onderhoud aan de woning nu, maar ook na de aanwijzing vergunningsvrij is en dat al aangevraagde bouwvergunningen volgens het huidige regiem (bestemmingsplan, Bouwbesluit en Welstandsnota) zullen worden afgehandeld. Hij benadrukte dat het college ervoor kiest zoveel mogelijk mooie panden of fraaie elementen te behouden. Ook vroegen de bewoners zich af in hoeverre de Stelling als beschermd stadsgezicht zich verhoudt tot de plannen voor het Stadshart. De gemeente weegt alle belangen hierbij zorgvuldig af.

Wilt u meer weten?

Dat kan! U kunt contact opnemen met mevrouw M.F. Laan, beleidsmedewerker Cultuurhistorie, telefoonnummer (0223) 678 838, e-mail mal@denhelder.nl. Op woensdag is zij niet aanwezig. Een verslag van de bewonersavond kunt u ook bij haar opvragen. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl