Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 15 Oktober 2003 Meldpunt woonruimte voor seizoenarbeiders operationeel

Gedeputeerde Hans Schipper, voorzitter van de stuurgroep Huisvesting Seizoenarbeiders, heeft op 8 oktober in het SOW-gebouw in Hoorn, op internet het meldpuntwoonruimte.nl in werking gesteld. Hij deed dat door de huisvestingsvraag in te voeren van het erkende bemiddelingsbureau Europoint uit Hoogkarspel. Meldpuntwoonruimte.nl is de eerste website waarop vraag en aanbod van tijdelijke huisvestingsmogelijkheden voor buitenlandse seizoenarbeiders wordt gekoppeld.

Vooral in Noord-Holland-Noord zal de website in een behoefte voorzien. Hier zijn 's zomers zo'n 3600 tijdelijke krachten van buiten de regio actief en in de wintermaanden zelfs zo'n 5600. Voor velen van hen is geen goede huisvestingscapaciteit beschikbaar, zo is uit onderzoek gebleken. Het onderzoek 'Huisvesting seizoenarbeiders' is vorig jaar opgezet omdat de wijze waarop deze mensen zijn ondergebracht in te veel gevallen niet aan de wettelijke eisen voldoet. Gemeenten, provincie en bedrijfsleven willen graag dat er een goede oplossing voor komt en dat die ook in alle gemeenten gaat gelden. Om dat te bevorderen hebben ze in het najaar van 2002 een stuurgroep gevormd, die onder aanvoering van Hans Schipper een aantal mogelijke oplossingen heeft uitgewerkt.

Het aanpassen van bestaande bestemmingsplannen door een vrijstelling voor het tijdelijk plaatsen van woonunits. De stuurgroep stelt voor, dat het redelijk is als hiervoor per bedrijf een periode van maximaal 8 maanden (aaneengesloten of in perioden) en een limiet van 20 personen wordt gehanteerd. Benutting van vrijkomende bebouwing als een agrarisch bedrijf definitief en volledig wordt beŽindigd. De bebouwing zou dan een bestemmingswijziging moeten krijgen in, bijv. pension. Het zoeken naar plaatsen, waar drijvende pensions kunnen liggen.

De bedoeling is dat de website Meldpuntwoonruimte.nl daabij ondersteunend werkt. Het is een zeer gebruiksvriendelijke website waar aanbieders van woonruimte en werkgevers, die voor hun seizoenwerkers tijdelijke woonruimte zoeken, zich kunnen laten registreren. De database achter de site is voortdurend bezig vraag en aanbod te koppelen. Bij elke 'match' volgt automatisch een emailbericht aan de betrokkenen, die met elkaar contact kunnen opnemen. De website is gebouwd dankzij een projectsubsidie van de overheid en de werkgeversorganisatie WLTO. Als duidelijk is dat met het meldpunt inderdaad in een behoefte wordt voorzien, zal WLTO het platform in beheer nemen.

Het onderzoeksproject 'Huisvesting seizoenarbeiders' is een initiatief van provincie Noord-Holland, Kop & Munt, het Gewest Kop van Noord-Holland, Samenwerkingsorgaan Westfriesland, WLTO, KAVB en Horeca Nederland.

Uitvoering: Theo Meskers / Meskers Advies. De Factorij 47c, 1689 AK Zwaag. Telefoon 0229-266400 / Fax 0229-265853 / mail info@meskers.nl

Voor meer informatie kunt u bellen met Meskers Advies, 0229-266400. (bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl