Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 10 Oktober 2003 Concept welstandsnota gemeente Den Helder

Wat is eigenlijk mooi en wat is lelijk? Als we het hebben over welstand van bouwwerken leidt deze vraag vaak tot heftige discussies. Iedereen heeft zo zijn eigen mening over wat mooi is en wat niet. Immers, smaken verschillen. Volgens de Dikke Van Dale is welstand 'het welstaan, fraaiheid van voorkomen, goed uiterlijk'. Maar wie bepaalt nu eigenlijk wat fraai is en welke criteria horen daarbij? En hoe zit het dan met het gemeentelijk welstandsbeleid?

Welstandsnota: dat is mooi, dat is lelijk

Voorheen was het lastig uit te leggen waarom de welstandscommissie iets goedkeurde of juist afkeurde. Er stond immers nergens op papier aan welke eisen van welstand een bouwwerk moest voldoen. Om meer duidelijkheid te geven in de beoordelingen door welstandscommissies is vanaf volgend jaar juli iedere gemeente verplicht een welstandsnota te hebben. Hierin staan de criteria voor welstand waaraan iedereen zich moet houden.

De nota die voor Den Helder geschreven is, is nu in concept klaar en ligt sinds 3 oktober ter inzage. In de nota kunt u lezen wat het nieuwe beleid is voor welstand en wat dit voor u kan betekenen. Per buurt is er gekeken naar de specifieke kenmerken van de woonomgeving. Wat zijn de sterke punten en charmes en hoe komen die het beste tot hun recht? Op basis hiervan zijn per buurt criteria opgesteld voor eisen van welstand. Het gevolg daarvan is dat in bijvoorbeeld Oud-Julianadorp bepaalde dingen niet zijn toegestaan, die elders in Den Helder wel mogen. Waar in de ene buurt een bepaalde dakkapel wordt goedgekeurd door de welstandscommissie, kan die in een andere buurt worden afgekeurd. Als u wilt gaan (ver)bouwen, is het dus verstandig eerst de welstandsnota in te kijken om te zien wat wel of niet mag.

Vier weken ter inzage

De concept welstandsnota ligt sinds 3 oktober vier weken ter inzage. U kunt de nota op werkdagen tijdens openingstijden inzien bij de afdeling Bouwen & Wonen en het Centraal Informatiepunt in het stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg 20 en bij het Service Informatiepunt in Julianadorp, Boterzwin 3435. Verder ligt de conceptnota ook bij de filialen van de Openbare Bibliotheek. U kunt de conceptnota ook opvragen via de site onder de rubriek gemeentelijke informatie/bouwen en wonen. Hieraan zijn wel kosten verbonden.

Tot het eind van de maand kunt u uw op- en aanmerkingen schriftelijk opsturen naar Burgemeester en wethouders van Den Helder, Postbus 36, 1780 AA Den Helder. Uiteindelijk wordt de nota met daarbij alle binnengekomen reacties begin volgend jaar voorgelegd aan de gemeenteraad. Die stelt het nieuwe beleid dan vast. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl