Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 17 Juli 2003 Zomeroverleg De Koog

Maandagmiddag 7 juli heeft het eerste zomeroverleg van het seizoen 2003 plaatsgevonden in dorpshuis De Hof. Het betreft het overleg tussen belanghebbenden in De Koog over openbare orde. Voorafgaand aan dit overleg heeft er regulier politie-overleg plaatsgevonden en een lokaal driehoeksoverleg (burgemeester - districtsleiding politie - Officier van Justitie).

Tijdens het driehoeksoverleg zijn afspraken gemaakt over de inzet en het beleid dit seizoen. Afgesproken is dat bij de handhaving dit seizoen prioriteit wordt gegeven aan agressie en geweld, drugs dealen, glas en alcohol op straat, liederlijk gedrag, vernielingen en ongewenste intimiteiten. Bij de toegangen naar de Dorpsstraat zal het menu van de gemeente Texel komen te hangen. Dit zijn borden waarop staat aangegeven hoe hoog de boetes voor de verschillende overtredingen zijn.

Daarnaast worden een aantal gerichte controles gehouden. Aandachtspunten hierbij zijn: controle horecaportiers, snelheid- en alcoholcontroles, controle op vervoerders en controle op naleving Drank- en Horecawet.

Wat dit laatste punt betreft kan worden aangegeven dat de Keuringsdienst van Waren afgelopen vrijdag weer een controle heeft gehouden. Horecaondernemers hebben geklaagd over de wijze van controleren door de Keuringsdienst, waarbij uitsluitend wordt gekeken naar de verantwoordelijkheid van de ondernemer en volledig voorbij wordt gegaan aan de praktijk en de verantwoordelijkheid van jongeren en ouders. De burgemeester heeft tijdens het zomeroverleg en ook tijdens het driehoeksoverleg de bezwaren van de horecaondernemers gesteund voorzover deze betrekking hebben op het volledig buiten beschouwing laten van de verantwoordelijkheden van jongeren en ouders.

Naar de mening van de burgemeester verliest minister Hoogervorst van VWS de werkelijkheid uit oog met zijn laatste voornemens de handhaving richting horecaondernemers te intensiveren en de boetes te verhogen. De verantwoordelijkheid van het alcoholgebruik door jongeren kan niet eenzijdig bij de (horeca)ondernemers worden gelegd. Minister Hoogervorst zou zelf eens een kijkje moeten nemen in het uitgaansleven; hij is van harte welkom op Texel.

Onderdeel van het driehoeksoverleg is geweest een bezoek aan de nieuwe discotheek "De Toekomst dance factory", waarbij eigenaar Paul van Dijk een rondleiding heeft gegeven.

Het seizoen is rustig van start gegaan, in die zin dat er in vergelijking met voorgaande jaren weinig jongeren zijn. Op RST kampeerterrein Kogerstrand is het aantal jongeren fors lager dan voorgaande jaren in begin juli. Ook de taxibranche geeft aan minder ritten te maken en minder passagiers te vervoeren ten behoeve van uitgaanspubliek. De horecabranche stelt eveneens dat het rustig is, de omzetten van diverse bedrijven blijven achter bij de verwachtingen en vorig jaar.

Wat betreft de openbare orde is de politie tevreden over het voorseizoen. Dit is aanmerkelijk rustiger verlopen dan vorig jaar. Naar het oordeel van politie en dorpswacht is het seizoen rustig begonnen. Vorig weekeinde, laatste weekeinde van juni, vormde daarom een uitzondering met enkele vechtpartijen en geweldsincidenten. Afgelopen weekeinde daarentegen is wat dat betreft rustig verlopen. Wel signaleert de politie diverse gevallen van vernieling/vandalisme, onder andere aan auto's. Ook wordt er veel glas op straat geconstateerd. De horecaondernemers bespreken dit punt in de eigen vergadering. Cijfers over aantal meldingen, aangiftes en pv's worden in de seizoensevaluatie opgenomen.

Het aantal meldingen bij gemeente en politie van overlast is tot nu beperkt. Hieruit zou kunnen worden afgeleid dat het rustiger is dan voorgaande jaren. Tijdens het zomeroverleg is namens de bewoners echter aangegeven dat er nog steeds sprake is van forse overlast (lawaai, liederlijk gedrag, vernielingen, etc.) in voornamelijk de Brink en Ruijslaan. De gemeente roept daarom op om meldingen door te geven aan de servicebalie (tel. 36 21 11). Gemeente en politie hebben de informatie van bewoners nodig om een goed beeld te krijgen van de situatie en om de en inzet te bepalen. De gebieden die bij het toezicht prioriteit hebben zijn: Dorpsstraat, Nikadel (taxistandplaats) en Brink/Ruijslaan.

De dorpswacht wordt dagelijks ingezet in de periode van 18 juli t/m 16 augustus en in alle weekeinden. Op doordeweekse dagen worden 4 dorpswachten ingezet, op zaterdagen 6. Bij de inzet dit jaar is beter gekeken naar waar en wanneer de dorpswacht nodig is.

De borrelbus zal dit jaar ook weer rijden en wordt volledig worden uitgevoerd door het horecavervoerbedrijf van Disco De Metro. Busbedrijf Connexxion wil de borrelbus niet meer rijden. Vanaf 18 juli t/m eind augustus zal elke zaterdagnacht om 3.00 uur en evt. 3.30 uur een bus vertrekken richting De Cocksdorp en richting Den Burg.

Naar aanleiding van de evaluatie van vorig seizoen is voorgesteld enkele lichtpunten aan te brengen in het bos op de route tussen het dorp en het jeugdkampeerterrein van Kogerstrand. Staatsbosbeheer weigert echter alle medewerking aan realisatie van verlichting. De deelnemers aan het zomeroverleg spreken hierover hun teleurstelling uit.

De deelnemers aan het zomeroverleg zijn tevens teleurgesteld over de weigering van de huisartsen om de medische post te openen tijdens het Sea & Street Festival in het laatste weekeinde van augustus. De post sluit evenals voorgaande jaren net voor aanvang van het festival, terwijl dat weekeinde het drukste van het seizoen is. De deelnemers aan het zomeroverleg roepen daarom de artsen op dit besluit te herzien en de post open te houden gedurende het weekeinde.

Het volgende overleg is op maandag 21 juli a.s.

Deelnemers zomeroverleg 7 juli 2003:

dhr. Mathijsen (RST), dhr. Den Ouden (Hotel Opduin), mw. Van Beek (dorpscommissie), dhr. Boekhoud, mw. Deege-Brommersma (bewoners Brink, Ruijslaan), dhr. Van der Vis (De Koog Badplaats), dhr. De Vries (taxi-ondernemer), dhr. De Ridder (busvervoer), dhr. Stam, dhr. Kok (St. Horecabelangen), dhr. Van Wamel (Resco), mw. Merkelbach (voorzitter raadscommissie Middelen), dhr. Pluimert (politie), mw. Geldorp-Pantekoek (burgemeester), dhr. Van Schaik, dhr. Oosterdijk (gemeente). (Bron: Gemeente Texel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl