Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 25 Juni 2003 Crisismanagement Onderzoekslocatie Petten kan beter

Gezamenlijk persbericht van de gemeente Zijpe en de provincie Noord-Holland Het crisismanagement met betrekking tot de Onderzoekslocatie Petten (OLP) kan, ondanks dat het de afgelopen jaren is verbeterd, op diverse punten worden versterkt. Onder meer is de samenwerking tussen de verschillende overheidsniveaus op dit moment te vrijblijvend. Het ministerie van VROM dient hierin een actieve voortrekkersrol te vervullen. Deze conclusie blijkt uit het rapport 'Crisismanagement en de Onderzoekslocatie Petten (OLP), Een inventarisatie en analyse van verantwoordelijkheden van gemeente en provincie'. Het rapport is opgesteld door het 'COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement' in opdracht van de provincie Noord-Holland en de gemeente Zijpe.

Aanleiding voor het onderzoek is het gevoel bij met name de gemeente Zijpe dat de bevoegdhedenverdeling met betrekking tot de OLP ondoorzichtig is. Dit gevoel werd expliciet toen in oktober 2001 een 'klokkenluider' de cultuur en werkwijze rond de Hoge Flux Reactor ter discussie stelde. Het onderzoek richt zich op de positie van de gemeente Zijpe en de provincie Noord-Holland in de bevoegdheden en de mogelijke rol in alle fasen van de veiligheidsketen (proactie, preventie, preparatie, repressie en nazorg). Het onderzoek gaat niet over de daadwerkelijke veiligheidssituatie op de Onderzoekslocatie Petten.

Een belangrijke conclusie is dat het ministerie van VROM, in relatie tot provincie en gemeente, op basis van de Kernenergiewet eindverantwoordelijk is ten aanzien van de nucleaire aspecten op de Onderzoekslocatie Petten. De Europese Commissie is echter bevoegd over het al dan niet stilleggen van de Hoge Flux reactor op deze locatie in verband met veiligheid.

In het rapport concluderen de onderzoekers dat op een aantal punten het crisismanagement kan worden versterkt:

De provincie Noord-Holland en de gemeente Zijpe aanvaarden de conclusies die zijn gesteld in het rapport. De beide overheden zijn inmiddels begonnen om de aanbevelingen uit te voeren.

Het rapport 'Crisismanagement en de Onderzoekslocatie Petten (OLP), Een inventarisatie en analyse van verantwoordelijkheden van gemeente en provincie' is te downloaden van de website van de provincie Noord-Holland. (bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl