Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 13 Maart 2003 Actiegroep in het geweer tegen waterschapsbelastingen

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft met haar eerste lichting waterschapsbelastingen een flink aantal bewoners binnen haar beheersgebied tegen de haren in gestreken. Met name in Amsterdam-Noord is de verhoging van € 95,09 naar € 116,89 koud op het dak terechtgekomen bij de heffingsplichtigen.

Actiegroep

De ontvangst van de aanslag is voor een grote groep inwoners dan ook het startsein geweest een actiegroep te formeren die luistert naar de naam: Initiatief Betaalbaar Wonen Amsterdam-Noord. De groep protesteert tegen de – in haar ogen – te grote stijging van de waterschapsbelastingen met een kleine 23%.

'Waar komt die stijging vandaan?' is de vraag die binnen de actiegroep gesteld word. Volgens persvoorlichter Steef Klein van Hollands Noorderkwartier is het niet zo eenvoudig als het lijkt. De verhoging van de waterschapsbelasting is terug te voeren naar twee hoofdoorzaken.

Aanspreken van reserves

De eerste oorzaak is de verhoging van de verontreinigingsheffing met een kleine 12%. Jarenlang heeft het voormalige Hoogheemraadschap van Uitwaterende Sluizen in Hollands Noorderkwartier de tariefstijging van de verontreinigingsheffing binnen de perken weten te houden door extra geld uit de reserves te halen. Hiermee kwam men o.a. tegemoet aan de eisen van inwoners van Amsterdam-Noord, die zich hard hadden gemaakt voor een geringe stijging van het tariief. Het einde van de reserves is echter in zicht gekomen. Op het gebied van milieu moeten echter de komende jaren flinke investeringen worden gedaan.

Wegenbeheer

Hoofdoorzaak nummer twee van de tariefstijging vormt de fusie tussen de waterschappen in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. Deze klustering zorgt voor een gunstig effect qua belastingdruk voor plattelandsgebieden met relatief weinig bewoners. Met name de kosten voor het wegenbeheer waren in die gebieden aanzienlijk hoger dan in gebieden met veel bewoners. De stedeling betaalt dus vanaf dit jaar mee aan deze polderwegen. Het gevolg is een extra verhoging voor de stedeling en dus ook voor de bewoners in Amsterdam-Noord. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl