Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 23 januari 2018 Chique snuisterijen aan boord zeventiende-eeuws scheepswrak in de Waddenzee

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Onderzoekers hebben een bijzondere poederdoos aangetroffen tussen de archeologische vondsten die afkomstig zijn uit het Palmhoutwrak. Het zeventiende-eeuwse scheepswrak in de Waddenzee werd beroemd door een zijden jurk maar bevatte nog meer exclusieve vondsten.

Gedeputeerde Jack van der Hoek heeft de poederdoos getoond aan Ingrid van Engelshoven, de minister van Cultuur. De lading van het schip is van grote historische waarde. In het wrak zijn honderden voorwerpen en vele unieke stukken textiel aangetroffen.

Minister Van Engelshoven en gedeputeerde Jack van der Hoek bekijken een vondst uit het Palmhoutwrak. Professor Maarten van Bommel (UvA) geeft een toelichting

De minister bracht op 15 januari 2018 een werkbezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Aansluitend bezocht zij het Ateliergebouw, de locatie waar een aantal wetenschappers van onder andere de Universiteit van Amsterdam vondsten uit het Palmhoutwrak onderzoekt.

Gedeputeerde Cultuur, Jack van der Hoek: "Ik ben blij dat we een aantal prachtige vondsten hebben kunnen laten zien aan de minister. De voorwerpen, die bijna vierhonderd jaar op de bodem van de Waddenzee hebben gelegen, vertellen veel over onze maritieme geschiedenis. Voor de Nederlandse kust liggen honderden wrakken die mogelijk ook waardevolle lading bevatten. Deze wrakken worden bedreigd door natuurlijke processen, onder andere door paalworm, en dreigen voorgoed verloren te gaan. Samen met de andere kustprovincies heeft de provincie Noord-Holland het Rijk opgeroepen om beter beleid te maken om deze wrakken te beschermen. Inmiddels is het onderwerp, mede naar aanleiding van Kamervragen, besproken in de Tweede Kamer en zetten we goede stappen in de richting van een beter beheer. Het bezoek van de minister draagt daar hopelijk aan bij."

Leda en de zwaan

De poederdoos is gemaakt van verguld messing. Op het deksel staat een afbeelding van Leda en de zwaan. Deze afbeelding verwijst naar een mythologisch verhaal uit de Oudheid. Het verhaal gaat over de Griekse oppergod Zeus die zichzelf in een zwaan veranderde om Leda, een getrouwde vrouw, te verleiden. Ook op de achterzijde is een beeltenis aangebracht, maar deskundigen hebben nog niet kunnen vaststellen wat hier precies wordt afgebeeld. Het onderzoek hiernaar loopt nog.

Het rijk versierde doosje heeft honderden jaren op de zeebodem gelegen en is aangetast door het zeewater. Daardoor zijn de details niet allemaal goed zichtbaar. Deskundigen gaan de poederdoos onderzoeken en daarna wordt het voorwerp gerestaureerd. Na restauratie is het doosje te zien in Museum Kaap Skil op Texel.

Tentoonstelling voor nationaal en internationaal publiek

De collectie uit het Palmhoutwrak bevat verschillende topstukken, waaronder een compleet intacte jurk. In opdracht van de provincie Noord-Holland worden de vondsten stuk voor stuk onderzocht, geconserveerd en gerestaureerd. Bij het onderzoek zijn onder andere de Universiteit van Amsterdam, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Rijksmuseum betrokken. Doel is om een permanante tentoonstelling in te richten waar het verhaal over het schip wordt verteld aan publiek uit binnen- en buitenland.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna