Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 05 januari 2018 Scheidingspaal op Westfriese omringdijk

Gemeente Schagen logoBron: Gemeente Schagen - Een historische grens op de dijk krijgt erkenning. Donderdagmorgen 11 januari 2018 om 11.30 uur onthult de gemeente officieel een scheidingspaal met informatiebord op de Westfriese Omringdijk, bij Sint Maarten.

Met de 'scheidingspaal' komt een wens uit van historicus Karel Numan uit Schagen. Tijdens de presentatie van zijn boek 'De Schagerdam en de Abdij van Egmond', in december 2015 in het kerkje van Valkkoog, sprak Numan de wens uit dat de scheidingspaal opgeknapt zou worden. Het zou daarbij handig zijn als bezoekers ter plekke informatie konden vinden als ze op de dijk waren. Daarom is het informatiebord erbij geplaatst.

De oorsprong van de paal ligt in het jaar 1469. Toen besloot het Hof van Holland (rechtbank) dat de dorpen van het Geestmerambacht moesten meebetalen aan de toen nieuwe 'West-Frieze Zeedijk'. Schagen en Niedorp hadden die zaak aanhangig gemaakt, omdat zij niet alleen voor de kosten wilden opdraaien. De scheidingspaal geeft aan vanaf welk deel de dorpen betaalden (1/3) en welk deel voor Schagen en Niedorp was (2/3). Die scheiding lag bij Sint Maarten, vandaar dat de paal daar staat.

Op het bordje staat de volgende tekst:

Scheidingspaal Nieuwe West-Friese Zeedijk
(tussen Schagen, de Lagedijk en Sint Maarten)

Tussen 1461 en 1465 wordt "De Burghorn" ingepolderd onder leiding van Willem van Beieren, heer van Schagen. Als de Nieuwe West-Friese Zeedijk klaar is, moet de vier kilometer lange dijk worden onderhouden. In ieder geval door Schagen en Niedorp; maar die willen niet alleen voor de kosten opdraaien. Degenen die tot dan toe de Schagerdam (De Valkkogerdijk) onderhielden, moeten ook bijdragen; vinden zij.

Een langdurige rechtszaak volgt. Het Hof van Holland beslist uiteindelijk op 28 juni 1469 dat 2/3 deel (2666 meter) van de dijk zal worden onderhouden door de Schager en Niedorper Kogge en 1/3 (1333 meter) door de dorpen van het Geestmerambacht.

Op dat punt staat sinds die datum deze scheidingspaal.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna