Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 07 juni 2017 Waddenfonds investeert € 3 miljoen in duurzame recreatie en toerisme (o.a. Foodfort Westoever en Museumhaven in Den Helder en De Cocksdorp op Texel)

Het Waddenfonds steekt 3 miljoen euro in duurzame recreatie- en toerismeprojecten in het waddengebied. Het bedrag gaat naar acht projecten in de drie Waddenprovincies. De bijdrage uit het Waddenfonds maakt deel uit van een totale investering van 6,7 miljoen euro in duurzame recreatie en toerisme in het waddengebied.

Voor het thema duurzame recreatie en toerisme heeft het Waddenfonds vorig najaar een tender uitgeschreven waar ruim twintig subsidieaanvragen voor zijn ingediend.

Het dagelijks bestuur van het Waddenfonds heeft besloten subsidie te verlenen aan acht projecten op advies van een externe commissie van deskundigen..De commissie heeft alle ontvankelijke projecten gerangschikt en deze acht projecten voorgedragen.

Acht projecten

Het project TIJ Theaterbrouwerij Vlieland krijgt bijna € 475.000,-- voor de bouw van een bierbrouwerij annex theater op Vlieland. Centraal in het gebouw staat het brouwen van bier met lokale producten gecombineerd met theater- en filmvoorstellingen.

Foodfort Westoever richt zich op de uitbreiding van het voorzieningenniveau in Den Helder met een accommodatie voor erfgoedlogies in de oude commandantswoning, een museale functie in de oude machinehal en bedieningsruimte, een Stadskwekerij voor het verbouwen van streekeigen voedselproducten en verhuur van fietsen, kajaks en fluistervletten. Het Waddenfonds ondersteunt dit project met € 86.000,--.

Voor een tweede project in Den Helder komt in totaal € 95.000,-- beschikbaar. Het initiatief Een aangenaam verblijf richt de aandacht op een langer verblijf van toeristen in de Museumhaven in Den Helder. Er worden toeristische arrangementen mogelijk gemaakt op cultuurhistorisch waardevolle schepen.

Het verhaal van de graanrepubliek in het Groninger Oldambt wordt nieuw leven ingeblazen door het project Graanrepubliek 2.0. Het doel is rond Bad Nieuweschans een functionerend, levend en open 'museum' te ontwikkelen. Ook zal de productieketen uit de graanrepubliek toeristisch beleefbaar worden gemaakt.

Het project voorziet onder meer in een bierstokerij en proeflokaal, een vlokken- en mueslimakerij en thematische wandelroutes. Het Waddenfonds stelt hiervoor € 458.500,-- beschikbaar.

Kunstenaar John Körmeling gaat op de dijk langs de Waddenzee bij Hornhuizen in Groningen een wandelpad van zes kilometer lang en één meter breed aanleggen, dat helemaal recht loopt en niet de bolling van de aarde volgt. Dit kunstproject met de titel De rechte weg wordt de enige weg ter wereld die recht loopt. Dit project ontvangt een bijdrage van € 427.000,--.

Met bijna € 445.000,-- ondersteunt het Waddenfonds het project Nacht aan het Wad. Het gaat bij dit project om recreatieve voorzieningen en activiteiten in Zwarte Haan in Fryslân voor het beleven van de duisternis. Zo wordt er een observatiepost neergezet bedoeld om sterren te kijken. Er komt een nachttuin en het Pelgrimsinformatiecentrum St. Jacobiparochie wordt gerenoveerd.

Het project Kwelderbeleving Sense of Place bestaat uit een zestal deelprojecten die de bijzondere waarden in het waddengebied vergroten en de beleving van bezoekers stimuleren. Sense of Place bestaat in totaal uit twintig projecten.

Voor de eerste zes wordt nu subsidie toegekend, zodat ze gerealiseerd kunnen worden in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Hiervoor wordt € 421.204,-- beschikbaar gesteld.

Tot slot kent het Waddenfonds € 500.000,-- toe aan Werelderfgoed Waddenzee uitkijkpunt De Cocksdorp. Dit project bestaat uit de bouw van een uitzichtpunt/steiger in de Waddenzee van 150 meter lang. Een deel van het uitzichtpunt beweegt mee met eb en vloed. Door de fraaie vormgeving bevordert de steiger met ingekaderd einde de beleving van de Waddenzee en het waddengebied.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna