Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 12 mei 2017 Vloerkaart en kunstwerk winnen culturele innovatieprijs (Den Helder)

Gemeente Den Helder logoBron: Gemeente Den Helder - Niet één, maar twee winnaars heeft onze oproep voor nieuwe, culturele ideeën opgeleverd. Het was voor de jury moeilijk kiezen welke van de uit acht leuke inzendingen de allerbeste was. Dus kozen zij er twee. Bovendien besloten zij een aanmoedigingsprijs uit te reiken.

De winnaars van de culturele innovatieprijs zijn dinsdag 9 mei 2017 bekendgemaakt door cultuurwethouder Trees van der Paard tijdens het tweede Cultuurcafé van het Cultuurplatform. Naast de wethouder maakten Sascha Baggerman - projectleider bij Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen en voormalig bestuurder bij de provincie Noord-Holland -, de cultuurmakelaar en de gemeentelijke beleidsadviseur cultuur deel uit van de jury.

De Helderse Vallei en Landschap Noord-Holland bedachten samen een grote vloerkaart die de natuur en cultuur in Den Helder weergeeft. Met daarop onder meer een 'big five' van natuur- en cultuurelementen die je gezien moét hebben als je in Den Helder bent. Ook willen zij culturele activiteiten en evenementen een plek op de kaart geven, wat een actueel overzicht oplevert van wat er allemaal te doen is in onze stad. De jury vond dit initiatief een mooie manier om cultuur en natuur met elkaar te verbinden. En het idee van de 'big five' voor cultuur en natuur sprak erg aan. Het idee lijkt dan ook zeker bij te dragen aan het op de kaart zetten van Den Helder en kwam daarom in aanmerking voor een eerste prijs.

Sail fysiek herinnerd

Net als het initiatief van de Kunstuitleen en SAIL: zij willen een groot kunstwerk tijdens SAIL laten maken door twee professionele kunstenaars: Pauline Bakker en Eric Coolen. Dat werk blijft aanwezig in Den Helder, zodat inwoners en bezoekers het ook op andere momenten kunnen bekijken. Wat de jury bij deze inzending vooral aansprak was de mogelijkheid deze twee gerenommeerde kunstenaars 'live' aan het werk te zien én het feit dat op deze manier het evenement Sail 2017 fysiek herinnerd blijft in Den Helder. Daarnaast past een groot kunstwerk op zich al heel goed bij ons als stoere en energieke stad met een maritiem karakter.

Aanmoediging

Heel leuk vond de jury ook het idee van de mensen van het marketingteam van Reddingmuseum Dorus Rijkers. Zij bedachten jonge gezinnen en hun (groot)ouders uit onze buurtgemeenten Schagen, Hollands Kroon en Texel de mogelijkheid te geven op één dag twee uitstapjes te maken in Den Helder. Een mooi idee om mensen uit de regio kennis te laten maken met onze stad en een verzorgd dagje uit te faciliteren. De jury had echter wel het gevoel dat een paar dingen in het plan op een andere manier kunnen worden aangepakt waardoor de kosten omlaag kunnen.

Daarom kregen de indieners de uitnodiging hierover in gesprek te gaan met de cultuurmakelaar en de beleidsadviseur cultuur. Ze sleepten met hun idee echter wel een aanmoedigingsprijs in de wacht!

Aanbod verbreden

De gemeente heeft de prijsvraag in het leven geroepen om Den Helder met cultuur meer op de kaart te zetten. Er gebeuren fantastische dingen in onze stoere stad.

Den Helder vernieuwt en je kunt er heerlijk wonen, werken of een paar dagen doorbrengen. Op cultureel gebied is er veel te doen én in onze stad ontplooit zich veel artistiek talent. Dat merken niet alleen onze eigen inwoners, ook mensen uit de regio, toeristen en dagjesmensen weten Den Helder te vinden. En het kan nog beter.

De bedoeling van de prijsvraag is het culturele aanbod te blijven verbreden met nieuwe initiatieven. De gemeente zocht dan ook inspirerende en vernieuwende ideeën. Initiatieven waarvoor mensen speciaal naar Den Helder komen, waarna ze positief verrast weer op huis aangaan. Activiteiten waarmee we de stad nog sterker als cultureel hart van de regio kunnen neerzetten. Daarvoor is dit jaar 20.000 euro beschikbaar. Dit bedrag is verdeeld onder de prijswinnaars. Zij kunnen nu aan de slag!

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna