Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 01 februari 2017 Meer aanlegsteigers en visplekken in Noord-Holland

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - De grotere waterbeheerders in Noord-Holland (provincie, Rijkswaterstaat en de waterschappen) gaan voortaan voorzieningen voor waterrecreanten zoveel mogelijk meenemen bij de al geplande beheeractiviteiten. Door werk met werk te maken kunnen voorzieningen zoals een aanlegsteiger, een visplek of een boothelling goedkoper worden aangelegd. De waterbeheerders hebben hiervoor een intentieverklaring ondertekend.

Kansen voor waterrecreatie

Al bij de voorbereiding van beheerprojecten (bijvoorbeeld baggeren of de aanleg van oevers) kijken de waterbeheerders of in het betreffende gebied ook kansen liggen voor waterrecreatie. De ambities en wensen van de regio's, gemeenten en andere partijen voor waterrecreatie zijn al eerder verzameld en aangegeven op regionale ambitiekaarten. Eventuele extra kosten voor uitvoering en onderhoud moeten wel door de regio, gemeenten en betrokken partijen zelf worden betaald.

Kansrijke projecten

Bij de provincie Noord-Holland kwamen bij de eerste inventarisatie voor de komende jaren al twee kansrijke projecten naar voren: baggeren in de Amstel en de vervanging van oevers in de regio Alkmaar. Eventuele voorzieningen voor waterrecreanten, zoals steigers, visplekken en boothellingen moeten nog wel samen met de betreffende gemeentes, belangenverenigingen en ondernemers nader worden ingevuld. De waterbeheerders nodigen alle betrokken partijen in Noord-Holland uit om met plannen te komen die voor hun regio invulling geven aan zo'n koppeling tussen waterbeheer en waterrecreatie.

Samenwerking

De grootste vaarwegbeheerders in Noord-Holland zijn de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Hoogheemraadschap van Rijnland. Zij werken al langer samen in het belang van waterrecreatie op terreinen als veiligheid, duurzaamheid en bediening van bruggen en sluizen. Door waterrecreatie zoveel mogelijk te combineren met de eigen, al geplande beheeractiviteiten willen de beheerders voorkomen dat pas achteraf, met hoge (subsidie-)kosten nog voorzieningen voor waterrecreanten worden aangelegd.

Economische en maatschappelijke waarde

Waterrecreatie vertegenwoordigt een belangrijke economische waarde voor Noord-Holland, zowel in bestedingen als in werkgelegenheid. Er zijn groeimarkten zoals cruises, roeien, sloepvaren en hengelsport en markten waarbij de gebruikerswensen snel veranderen zoals strandrecreatie en pleziervaart. Ook is de maatschappelijke waarde qua sportiviteit, beweging, beleving, ervaren van ruimte en rust groot. Onder regie van de provincie Noord-Holland hebben de waterrecreatiepartners gewerkt aan een gezamenlijke 'Visie op Waterrecreatie in Noord-Holland 2030'.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna