Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 03 januari 2017 Zeesterren opgeruimd bij de paviljoens (Groote Keeten, Callantsoog en Sint Maartenszee)

Gemeente Schagen logoBron: Gemeente Schagen - Op het strand bij Groote Keeten, Callantsoog en Sint Maartenszee liggen duizenden aangespoelde dode zeesterren. Bij de strandpaviljoens worden de zeesterren opgeruimd. Op de stille stranden zal de natuur zijn werk doen.

De gemeente Schagen heeft overleg gehad met Rijkswaterstaat. Zeesterren vallen niet onder een protocol, zoals bij besmeurde vogels die aanspoelen of zeezoogdieren.

De dode zeesterren vormen geen gevaar voor de gezondheid, maar ze gaan wel stinken. Wij als gemeente nemen nu actie: we ruimen op bij de paviljoens in Callantsoog, Groote Keeten en Sint Maartenszee. Daar waar de bezoekers het strand opkomen. Dit is een gebied van 2 kilometer op het totaal van 17 kilometer strand. Op de stille stranden blijven de zeesterren liggen. Ze zullen terugspoelen of verdrogen, dat is de natuur. Omdat het wel kan stinken, zullen de strandbezoekers er wel van weg blijven en dat raden we ook aan.

De oorzaak dat de zeesterren aanspoelden is het stormachtige weer tijdens Kerstmis. Hierdoor heeft het zeewater de bodem losgewoeld. Omdat het water relatief koud is, heeft dit de zeesterren ook verslapt. Zij konden zich niet meer vasthouden en kwamen met de stroming mee op het strand. Dit overleven de zeesterren meestal niet.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna