Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 03 januari 2017 Nieuwe brochure 'Op een onbewoond eiland in de Waddenzee' van gezamenlijke beheerders

Landschap Noord-Holland logoBron: Landschap Noord-Holland - Onbewoonde eilanden spreken altijd tot de verbeelding. Een nieuwe publieksbrochure geeft samen met online informatie een uniek overzicht van de 10 onbewoonde Waddeneilanden en zandplaten in ons enige natuurlijk Werelderfgoed.

Door mensen onbewoond dan, want er leven wel heel veel dieren! Door de brochure komt men meer te weten over de natuur, locatie en dynamiek én de toegankelijkheid van elk onbewoond plekje.

De wadbeheerders worden regelmatig geconfronteerd met vragen over deze bijzondere plekjes in de Waddenzee: waarom is deze zandplaat bijzonder, waarom mag ik er wel/niet komen, wie beschermt de natuur, wat kom ik er tegen, verandert het eiland van vorm, etc. Ieder beantwoordde die vragen op zijn eigen manier en beheerders moesten vaak naar elkaar doorverwijzen.

Toegankelijk

Staatsbosbeheer heeft als pilot een stagiair de opdracht gegeven om informatie over álle onbewoonde eilanden en -platen te ontsluiten. Het is een gemeenschappelijk project, want alle beheerders van eilanden en platen (Rijkswaterstaat, Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Waddenunit van EZ), hebben meegewerkt. Daarnaast is de brochure mede mogelijk gemaakt door Vogelbescherming Nederland (programma Rust voor Vogels, Ruimte voor Mensen) en het Werelderfgoed Waddenzee.

Brochure en website www.waddenzee.nl/beheren/onbewoonde-eilanden/ brengen de onbewoonde eilanden en zandplaten in het Nederlandse deel van de Waddenzee op een toegankelijke manier in beeld. Het zijn tien plekken in wat Nederlanders het mooiste natuurgebied van ons land vinden. Er wonen geen mensen en soms mogen die er ook niet komen. Hier heeft de natuur het rijk alleen.

Waar te verkrijgen?

De brochure wordt komende weken breed verspreid over het hele Waddengebied, vooral bij recreatiebedrijven, rederijen, VVV's en bezoekerscentra. Losse exemplaren zijn te bestellen door een mail te sturen naar .

Van west naar oost gaat het om de volgende onbewoonde eilanden:

Downloads

Op een onbewoond eiland - PDF: Waddenbrochure - Op een onbewoond eiland

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna