Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 02 december 2015 Pilot van start voor behoud archeologisch erfgoed Texelse zeebodem

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Op de zeebodem rondom Texel liggen unieke archeologische vindplaatsen. Om beheer van dit waardevolle erfgoed in de toekomst te garanderen starten de gemeente Texel, het Rijk, Kaap Skil museum van jutters & zeelui (Stichting Texels Museum), de Duikclub Texel en de provincie Noord-Holland een pilot. Het protocol is vandaag ondertekend. Onderzocht wordt welke mogelijkheden er zijn om binnen bestaand beleid en met het oog op toekomstige regelgeving met sportduikers van de Duikclub Texel samen te werken aan het beheer en behoud van onderwatererfgoed.

De Texelse zeebodem is tot op de dag van vandaag van internationaal belang. Veel schepen zijn hier vergaan. Op basis van een speciaal protocol wil het Rijk - onder andere - in uitzonderlijke gevallen toestaan dat sportduikers onder haar auspiciën vondsten mogen bergen en aan land brengen. Normaal gesproken mogen alleen gecertificeerde vergunning-houdende bedrijven dit doen. De vondsten worden in gezamenlijk overleg geborgen en overgedragen aan de provincie Noord-Holland.

Gedeputeerde Ralph de Vries: "De resten van de schepen zijn voor maritiem archeologen toegangspoorten tot een tastbaar verleden: deze wrakken zijn tijdcapsules die verhalen bevatten uit een periode waarin Nederland floreerde als maritieme natie. De provincie Noord-Holland stelt voor de pilot een budget beschikbaar van maximaal €270.000,-. De provincie zorgt voor onderzoek, conservering en restauratie. Uiteindelijk worden de vondsten aan het publiek tentoongesteld in Museum Kaap Skil op Texel."

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

De provinciale focus lag bij archeologisch onderzoek tot op heden uitsluitend op land. Wel doen het Rijk en amateurarcheologen al jaren onderzoek op de vele wrakken in de Waddenzee. De verzamelde gegevens en vondsten zijn tot op heden echter niet naar de provincie gegaan, maar voornamelijk naar het Maritieme Rijksdepot in Lelystad of in lokale musea terecht gekomen. De scheepswrakken worden voortdurend bedreigd door onder andere erosie, maar ook door de mens.

Bescherming in situ (in de bodem) blijft het devies waar dat mogelijk is. Echter een adequate bescherming is niet altijd direct voorhanden. Daarom is besloten om het budget van 270.000 euro beschikbaar te stellen voor het onderzoek, conservering en deponering van objecten die in uitzonderlijke situaties - en een protocol volgend - kunnen worden geborgen door sportduikers die in het gebied actief zijn. Zo worden de zorg voor het onderwatererfgoed gezamenlijk gedragen en verantwoordelijkheden gedeeld.

De pilot loopt van november 2015 tot 31 december 2015 2016.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna