Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 17 juli 2015 Geen ontstoken ogen of scherven in je voeten dankzij de zwemwaterinspecteurs

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Wat is er bij zomerse temperaturen lekkerder dan zwemmen en luieren? Maar achter het plaatje van vrolijk plonzen in een plas of zwembad gaat een hele wereld van controles schuil.

De zwemwaterinspecteurs van de provincie Noord-Holland draaien in de zomermaanden veel uren om overal de veiligheid en waterkwaliteit te controleren. Gedeputeerde Cees Loggen liep deze week een ochtend met hen mee in het Sloterparkbad en op het strand aan de Varkensbaai in Amsterdam.

Noord-Holland heeft 145 officiële zwemplekken waar inspecteurs tussen 1 mei 2015 en 1 oktober 2015 regelmatig controleren. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor inspecties in alle publieke baden in de provincie. "We komen dan ook op veel verschillende plekken, vertelt inspecteur Kirsten Boelen. "We controleren grote zwembaden, zoals het Sloterparkbad. Maar ook baden in sauna's, hotels, bordelen en peuterbadjes in stadsparken".

Route van de bezoeker

Tijdens een controle in het zwembad volgen de inspecteurs altijd de route die de bezoekers afleggen. "We beginnen in de kleedkamers en de douches. Liggen de tegels goed, zijn de putjes schoon en is de noodverlichting in orde? Op dat soort dingen letten we, licht inspecteur Frouwke van der Peijl toe. Als Van der Peijl vervolgens binnenkomt in het bad, is ruiken het eerste wat ze doet. "Want als je chloor ruikt, is het water vies. Chloor ruik je namelijk pas als het gaat werken".

Verder controleren de inspecteurs de kwaliteit van het water, trapjes, gladheid van de tegels en of er sprake is van legionella. "Want een verwaarloosd bad brengt risico's met zich mee. Je kunt ziek worden van het water of er kan iets van het plafond op je hoofd vallen, zegt Van der Peijl. De inspecteurs bekijken ook of het toezicht in zwembaden in orde is. Boelen: "Soms ga ik als mystery-zwemmer het bad in. En als me dan iets opvalt, maak ik me bekend.

Negatief zwemadvies

De inspecties van de officiële buitenzwemplekken hebben grotendeels hetzelfde doel. "Ook daar controleren we de veiligheid en waterkwaliteit. Voldoet een plek niet, dan kan de provincie een negatief zwemadvies geven, vertelt Van der Peijl. Dat gebeurt bijvoorbeeld als er blauwalg geconstateerd is of als de bodem te gevaarlijk is. "We komen van alles tegen in zwemwater: bouwpuin, fietsen en glasscherven. Soms zitten er kuilen in de bodem. Ook controleren de inspecteurs of het strand niet te steil afloopt".

Zwemmen in niet-gecontroleerd water kan gevaarlijk zijn. Boelen: "Je kunt ziek worden van het water. We zien vaak maag- en darmproblemen, huidirritaties en problemen aan ogen en oren. Bovendien kan er een sterke stroming staan die je meesleurt. En je kunt je bezeren aan rotzooi op de bodem of in drijfzand terechtkomen".

Veilig recreëren voor iedereen

Waardevol werk dus, die zwemwaterinspecties. Gedeputeerde Loggen beaamt dat na een ochtend meekijken. "Als verantwoordelijke is het onze taak ervoor te zorgen dat iedereen veilig kan recreëren. Wanneer we zeggen dat mensen mogen zwemmen, moeten we ervoor zorgen dat ze veilig in het water kunnen en er ook weer veilig uitkomen.

Op het gebied van recreatie en water ziet Loggen kansen. "We willen meer samenhang tussen water, natuur en recreatie creëren. Dat biedt economische mogelijkheden. Maar het moet wel goed en veilig. We kunnen bijvoorbeeld een dijk versterken vanwege de veiligheid en tegelijk recreatieve en toeristische kansen benutten. Bijvoorbeeld door op de dijk een fietspad aan te leggen en in de oksels van de dijk strandjes. Op die manier zorgen we voor een goede mix van recreatie, natuur, water en veiligheid. Die mix willen we op meer plekken realiseren".

Informatie over zwemwater

Actuele informatie over de waterkwaliteit en veiligheid staat tijdens het zwemseizoen op www.zwemwater.nl en is ook toegankelijk via de app zwemwater: verkrijgbaar via de App Store itunes.apple.com/nl/app/zwemwater/id835572632 of de Play Store play.google.com/store/apps/details?id=nl.yellowbytes.zwemwaterapp

Ook de zwemwatertelefoon (0800-9986734) biedt gratis actuele informatie.

De provincie meldt nieuwe zwemverboden en negatieve zwemadviezen via twitter twitter.com/ProvincieNH

Op NOS Teletekst staan de zwemwaterberichten op pagina 725.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna