Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 19 mei 2015 Den Helder steunt nieuwe sport- en beweegprojecten

Gemeente Den Helder logoBron: Gemeente Den Helder - De gemeente Den Helder steunt drie initiatieven die inwoners, die niet of te weinig bewegen of dreigen te stoppen met hun sport- en beweegactiviteiten, moeten aanzetten dat vooral wel te (blijven) doen. Door hiervoor een intentieverklaring te ondertekenen kunnen de organisatoren subsidie aanvragen bij het Rijk. Het gaat om de projecten 'Vitaal Nieuw Den Helder', 'Fitness 2.0/Julianadorp in beweging' en 'MAKI'. Voor elk project wordt een bedrag van € 80.000 à € 90.000 gevraagd.

Onder de noemer 'Vitaal Nieuw Den Helder' willen organisaties vooral ouderen in die wijk die onvoldoende actief zijn, in beweging krijgen. Bijvoorbeeld door het aanleggen van een beweegtuin bij verpleeghuis Den Koogh. Naast de bewoners, mantelzorgers en vrijwilligers kunnen ook ouderen uit de wijk daarvan gebruik maken. Het sociale aspect speelt een belangrijke rol in de beweegtuin.

Sport- en zalencentrum 'De Draaikolk' wil zich meer profileren als ontmoetingscentrum voor ouderen. Sportvereniging Turnlust wil graag beweegactiviteiten voor de oudere doelgroep starten. Door een en ander te combineren worden beide doelen bereikt. De samenwerkingspartners in 'Vitaal Nieuw Den Helder' zijn Omring, Turnlust, de Wering, de Draaikolk, de gemeente, Aquacentrum Den Helder/het Heersdiep, Lavubu en Sportservice Den Helder.

Julianadorp in beweging

In Julianadorp willen zo'n 20 organisaties samenwerken om volwassen buurtgenoten die te weinig bewegen en mensen die zichzelf niet zo goed kunnen redden, te stimuleren meer te gaan sporten en/of bewegen. Blijkbaar sluit het aanbod dat er is van zowel fitnesscentra als andere sport- en beweegaanbieders niet altijd aan bij hun wensen of behoeftes. Met het project 'Fitness 2.0/Julianadorp in beweging' willen de organisaties daarin verandering brengen. Zij stellen onder meer een passend sport- en beweegaanbod op, een zogenaamde 'lokale sportmenukaart'. Mensen die geen lid zijn van een sportvereniging maar wel verschillende sport- en beweegactiviteiten willen uitproberen, kunnen bij het fitnesscentrum onder deskundige begeleiding eerst gericht aan hun fitheid werken, voordat zij gaan deelnemen aan de sport- of beweegactiviteit van hun voorkeur.

Zodra de deelnemer er aan toe is, maakt hij of zij een keuze uit het sport- en beweegaanbod van de lokale sportmenukaart. Dat is allemaal mogelijk binnen één sportabonnement, afgesloten bij het fitnesscentrum Classic Gym. Zo zou iemand kunnen besluiten te blijven fitnessen en daarnaast te gaat wandelen bij de wandelclub, met ondersteuning van een beweegmonitor en persoonlijke coaching, en ook eens per week een potje te voetballen bij de voetbalclub. Deze lokale sportmenukaart komt tot stand door middel van samenwerking tussen het fitnesscentrum en andere sport- en beweegaanbieders.

VMBO'ers lekkerder in hun vel

Het project MAKI heeft als doel meer leerlingen in het VMBO fysiek actiever te laten zijn. Maki speelt in op beweeg- en eetproblemen van onderbouwleerlingen in het VMBO (12 tot 15 jaar). Op basis van hun eet- en beweeggedrag krijgen zij extra sport- en beweging aangeboden, plus inzicht in gezonde voeding. De school maakt in samenwerking met de buurtsportcoach, sportaanbieders, GGD, diëtist en leerlingen een actieplan. De bedoeling is dat de leerlingen lekkerder in hun vel zitten en meer zelfvertrouwen hebben. Daardoor presteren ze beter. In het project werken samen, met als hoofdaanvrager sportvereniging O.K.K, Oldstars77, Basketbal Noordkop, sportschool Theo Komen, OKK, dansschool Rik Niks, Scholen aan Zee, Sportservice Den Helder en Dieet & Co.

Gemeente als regisseur

Sportwethouder Dirk Pastoor: "We weten allemaal dat bewegen goed is voor onze gezondheid en dat het mensen met elkaar in contact brengt. De gemeente heeft steeds minder geld om dit soort activiteiten te financieren. Wij zoeken daarom naar andere wegen, bijvoorbeeld door samenwerking tussen partijen te bevorderen.

Door de afzonderlijke plannen en het geld dat daarvoor is samen te voegen, heeft een sportproject of sportactiviteit meer bereik en effect. En projecten die gezamenlijk worden gedragen maken meer kans op subsidie, in dit geval van het Rijk. Zo brengt de gemeente in de rol van regisseur publieke en private partijen bij elkaar en krijgen de mensen die dat nodig hebben meer kans om actief te worden. Ik vind het dan ook geweldig dat zoveel organisaties in deze projecten samenwerken om dit te bereiken. Het past ook helemaal binnen ons streven naar sterke (wijk)sportverenigingen met een actief vrijwilligersbestand. Wij tekenen dan ook graag de intentieverklaringen die nodig zijn voor de subsidieaanvraag".

Dat gebeurt overigens via, samen en met ondersteuning van Sportservice Den Helder, het sportloket voor de gemeente Den Helder. De subsidie voor de drie projecten wordt aangevraagd bij Sportimpuls, een landelijke subsidieregeling van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De subsidie is bestemd voor lokale sport- en beweegaanbieders die gezamenlijk activiteiten organiseren die aansluiten bij de behoefte. Voorwaarde voor een aanvraag is dat de gemeente die onderschrijft. De gemeente Den Helder heeft al eerder intentieverklaringen in het kader van Sportimpuls ondertekend, onder andere voor het project 'Rugbystars' van de Rugbyclub Den Helder. Deze subsidie is toegekend.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna