Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 20 december 2013 Vondst Russische soldaat in kerstvakantie 2014 te zien in Castricum

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Op donderdag 19 december 2013 heeft gedeputeerde Elvira Sweet de reconstructie onthuld van het uniform van een Russische soldaat die in 1799 in de duinen van Castricum is gesneuveld. Het uniform en het skelet zijn in de kerstvakantie te zien in De Hoep en eind 2014 in Huis van Hilde.

De soldaat moet zijn gesneuveld in de strijd die verband houdt met de Slag bij Castricum, op 6 oktober 2013 1799. Bij de strijd in 1799 waren ongeveer 70.000 soldaten bij betrokken: Fransen en Bataven tegen de Engelsen en Russen. Vooral de zware gevechten bij Bergen en Castricum eisten hun tol aan mensenlevens en uiteindelijk waren er niet minder dan 11.000 slachtoffers te betreuren.

De reconstructie van het uniform is gemaakt op basis van archiefmateriaal. De Russische soldaten uit 1799 hadden enkele opmerkelijke attributen bij zich: onder andere een mijter, met een opvallende bronzen mijterplaat. Maar ook een opvallende bronzen plaquette met de dubbelkoppige adelaar op de patroontas; die is aangetroffen in het graf van de Rus.

In 2011 werden delen van het skelet van een Engelse soldaat gevonden in de duinen bij Callantsoog. In mei 2013 zijn de delen van het skelet overgedragen aan de ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk. Er is ook een reconstructie gemaakt van het uniform van de Engelse soldaat.

De Rus en de Engelse soldaat vertellen vanaf volgend jaar het verhaal over de strijd in 1799 in het Huis van Hilde, het nieuw te bouwen archeologiecentrum van Noord-Holland.

In de kerstvakantie zijn de uniformen te zien in bezoekerscentrum De Hoep in Castricum. Ook het gevonden skelet van De Rus is aanwezig. In De Hoep is ook de tentoonstelling "Soldaat onder het zand" te bezichtigen. De tentoonstelling is gratis toegankelijk.

Openingstijden De Hoep tijdens de kerstvakantie 2014:

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna