Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 19 december 2013 Er wordt weer gebouwd aan het potvisskelet bij Ecomare (t/m 31 december 2013)

Ecomare logoBron: Ecomare - Vanaf 16 December 2013 wordt er weer gebouwd aan het potvisskelet bij Ecomare. De ruim 220 botten, waarvan de grootste zo'n 500 kilo weegt en het kleinste amper een gram, worden in elkaar gezet tot een compleet skelet. Dat gebeurt met speciale pen-gat verbindingen. Omdat de walvisbotten vettig zijn kunnen ze niet met lijm geplakt worden. 'Hoe sterk je lijm ook is, je kunt geen twee plakjes boter aan elkaar plakken,' legt preparateur Chris Walen uit. Wil je een kijkje nemen? Tot 31 december 2013 is Chris elke dag aan het werk.

Ervaring

Preparateur Chris Walen van het Fries Natuurmuseum heeft heel veel ervaring met het in elkaar zetten van zeezoogdierskeletten. Hij heeft al aan zeker 18 grote walvissen gewerkt, van het uitbenen tot het in elkaar zetten van het skelet. En dan zijn de dolfijnen nog niet meegerekend. Voordat hij aan deze potvis begon heeft hij bijvoorbeeld gewerkt aan het skelet van een griend die op het strand van Schiermonnikoog aanspoelde. Ook het skelet van de bultrug, die in 2004 dood op Vlieland aanspoelde heeft Chris voor Ecomare in elkaar gezet. Dat vindt hij nog steeds de mooiste die hij ooit gebouwd heeft; de botten zijn mooi schoon geworden, het skelet heeft een kloppende houding en de baleinen zitten er ook bij.

Potvis aangespoeld

De botten waar hij nu aan werkt zijn afkomstig van de potvis die afgelopen december (2012) dood aanspoelde op de Razende Bol, een zandplaat tussen Texel en Den Helder. Omdat dat een paar dagen na de stranding van de levende bultrug Johanna gebeurde, kwam de vondst van het potviskadaver nauwelijks in het nieuws. Dat veranderde toen bleek dat de dode potvis een schat bevatte. Bij het ontleden bleek er 83 kilo ambergris in zijn darmkanaal te zitten. Ambergris is een zeldzame stof die maar door 1 op de 100 potvissen aangemaakt wordt. Alleen dieren met een maagprobleem maken het af en toe aan. Normaal gesproken poept het dier de brokken ambergris uit. In de parfumindustrie wordt de stof gebruikt als fixatiemiddel voor de geur van parfum. In de dode Texelse potvis zat uitzonderlijk veel ambergris. Waarschijnlijk had dit dier last van een verstopping waardoor de brokken zich in zijn darmen ophoopten. Deze zeer uitzonderlijke hoeveelheid maakte het dier wereldwijd uniek.

Geen Noordzeebewoner

Het komt niet vaak voor dat potvissen aanspoelen op Nederlandse stranden.

Potvissen leven niet in de Noordzee, maar komen wel voor in alle oceanen. In de winter trekken ze vanuit noordelijker streken naar het zuiden, onder meer langs de oostzijde van de Atlantische Oceaan. Zo kunnen potvissen ook in de Noordzee terechtkomen. Ze kunnen niet goed overweg met de ondiepe Noordzee en voor deze inktvisliefhebbers is er ook niet veel te eten te vinden. De laatste keer dat op Texel een dode potvis aanspoelde was in 1953. Delen van dat skelet zijn tentoongesteld bij de ingang van Ecomare.

Meer weten? Bezoek www.ecomare.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna