Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 27 november 2013 Dubbele stuw Texelstroomlaan Den Helder opgeleverd (recreatieve sluis voor kleine vaartuigen)

HHNK logoBron: HHNK - Waterkoud is het als wethouder Suzanne den Dulk en hoogheemraad Rob Veenman woensdag 20 november 2013 samen in een vlet van Stichting Stelling Den Helder stappen. Zij varen als eersten door de 'recreatieve sluis' aan de Texelstroomlaan in Den Helder. Het wachten tot het schot van de stuw is gezakt en het licht op groen gaat duurt even op deze koude herfstdag. In het voorjaar, wanneer de temperatuur hoger is, zal de wachttijd een stuk aangenamer zijn.

Kleine vaartuigen als vletten en fluisterbootjes kunnen door de sluis hun weg vervolgen naar de Koegraspolder in het zuiden of De Linie in het noorden.

Dubbele stuw

De sluis heeft de functie het watersysteem te scheiden én doorvaarbaar te zijn voor recreatievaart. Daarnaast maakt het onderdeel uit van de peilregulering en de waterkering. Zo zorgen we ervoor dat lage delen van voornamelijk het agrarisch gebied (Koegraspolder) en delen van de Schooten bij hevige neerslag niet onder water lopen en we het teveel aan water ook kunnen afvoeren. Om dit technisch te realiseren is daarom gekozen voor een dubbele stuw. De dubbele stuw werkt als een sluisje waardoor de stuw zijn vele functies kan blijven vervullen.

Op 20 november 2013 is met de oplevering van de recreatieve sluis het gescheiden watersysteem en daarmee de kanoroute uit het gezamenlijk waterplan Waterbreed voor het grootste deel opgeleverd.

Trots op samenwerking

De gemeente en het hoogheemraadschap kunnen trots zijn op de mooie samenwerking zegt Suzanne den Dulk. "We hebben in elkaar een goede partner gevonden en dat heeft ertoe geleid dat de meeste van de 74 maatregelen voor het realiseren van de scheiding van het watersysteem succesvol zijn uitgevoerd. De aanleg van de kanoroute is wat ons betreft een geslaagd resultaat. Met de route van 14 kilometer heeft Den Helder er een belangrijke recreatieve voorziening bij. Samen met ondernemers en verenigingen hebben we de route optimaal kunnen inrichten en benutten." De wethouder zet ook de project-leiders van zowel gemeente als hoogheemraadschap in de schijnwerpers. "Achter dit mooie resultaat zitten mensen uit beide organisaties die al het werk hebben verzet."

Rob Veenman ziet de kanoroute vooral als een waterloop die een belangrijke functie vervult in het watersysteem. "Ons belang als waterbeheerder is schoon en veilig water met een hoge ecologische waarde. Dit gebied, met zowel zout zeewater als schoon duinwater als brak water is een unieke uitdaging gebleken.

De gemeente en het hoog-heemraadschap kijken soms anders naar de functie van water, maar dat maakt voor het resultaat geen verschil. We hebben kennis, geld en menskracht gebundeld waardoor de waterkwaliteit in dit gebied is verbeterd en de recreatieve waarde van het water is vergroot."

Gescheiden watersysteem

De gemeente en het hoogheemraadschap hebben een goede partner in elkaar gevonden in het gezamenlijk waterplan Waterbreed. Voor het verbeteren van de waterkwaliteit en het vergroten van de recreatieve waarde van het water in Den Helder zijn maatregelen genomen. Door een aantal stuwen te plaatsen en gemalen te verwijderen is het water van de kanoroute gescheiden van het minder schone boezemwater dat van lagere kwaliteit is.

Kijk voor meer informatie over de maatregelen uit het waterplan op www.denhelderwaterbreed.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna