Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 05 september 2013 14 september 2013 - Open Monumentendag op Texel

Gemeente Texel logoBron: Gemeente Texel - Zaterdag 14 september 2013 zijn tijdens de landelijke Open Monumentendag, ook op Texel diverse monumenten te bekijken. Het landelijk thema is dit jaar Macht en Pracht. Met dit thema valt op Texel veel te zien en te beleven. Wethouder Visman opent Open Monumentendag 2013 om 10.00 uur in de Willemsboet aan de Pelikaanweg 75 in De Koog. U bent hierbij van harte welkom.

De Willemsboet wordt gezien als eerbetoon aan misschien wel de grootste jutter van Texel. Er is geen Texels gemeentelijk monument waarin meer materialen afkomstig van het strand en van het land een tweede of derde leven leiden.

Fort De Schans werd rond 1574 aangelegd in opdracht van Willem van Oranje en in 1811 uitgebreid in opdracht van Napoleon om de Rede van Texel te beheersen. In het Fort is een doorlopende tentoonstelling van opgegraven voorwerpen die tijdens de restauratie zijn gevonden door de archeologie groep van Historische Vereniging Texel. De Maartenskerk in Oosterend (oudste kerk van Texel), het Zeemanskerkje in Oudeschild, de kerk in De Koog (recent werd de toren gerestaureerd), het witte kerkje van Den Hoorn en de rooms-katholieke kerk in Den Burg vertegenwoordigen dit jaar de macht van het Woord. In de rooms-katholieke kerk in Den Burg kan genoten worden van enkele exposities en de schitterende akoestiek: speciaal voor open monumentendag wordt het orgel bespeeld.

In het Schoutenhuys is de prachtige, uit Brakenstein afkomstige, wand te bewonderen. Stichting Dorpsherstel verzorgt hier een doorlopende presentatie. In de Oudheidkamer wordt aandacht besteed aan drie nieuwe aanwinsten: een degen die Johannes Ludovicus Kikkert in 1830 kreeg van de gemeente Texel vanwege zijn deelname aan de oorlog tegen de Belgen. Een geschilderd portret van Pieter Sijbrandsz Keijser (1798-1864), burgemeester van Texel van 1840 tot 1864 en twee miniatuurportretten van de heer en mevrouw Verberne uit circa 1820.

Het walvisvaardershuisje in Den Hoorn illustreert de pracht waarmee enkele 18e eeuwse Texelse walvisvaarders zich omringden. De Oudheidkamer, ooit een gasthuis voor de zieke en afhankelijke mens, was toen een symbool van de pracht van zorg voor de behoeftige medemens.

Monumenten van de Texelse boeren, koning op eigen bedrijf

Het huis Sonnevanck werd gesticht door een rijke en ontwikkelde schapenfokker.

Het Cultuurhistorisch Museum in De Waal startte in wat ooit de stolpschuur van de rijkste boer van De Waal was. De boerderij De Kamp is het fraai gerestaureerde historische hart van een (ook te bezichtigen) modern melkveebedrijf. De pas gerestaureerde schapenboet van Westerheem en Willemsboet nabij de Pelikaanweg zijn juweeltjes van Texelse boerenbouwkunst.

Meer informatie over Open Monumentendag 2013 is te vinden op www.texel.nl of www.openmonumentendag.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna