Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 15 augustus 2013 Innovatieve stuw bij Fort Dirksz Admiraal trekt de aandacht

Gemeente Den Helder logoBron: Gemeente Den Helder - Samen met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier legt de gemeente Den Helder een stuw aan bij Fort Dirksz Admiraal. De nieuwe stuw maakt een verbinding in het gescheiden watersysteem tussen De Linie en de kanoroute.

stuw texelstroom den helder 2013

Binnenkort kunnen kano's en andere kleine bootjes van de Callantsogervaart bij Julianadorp dan ook helemaal doorvaren naar Willemsoord in het noorden en Fort Erfprins in het westen bij Den Helder.

Bijzondere techniek

De dubbele, doorvaarbare stuw is een bijzonder stukje techniek. Twee stuwen worden aan elkaar gekoppeld, waarbinnen een afgesloten sluis wordt gecreëerd.

Met een druk op de knop kan een kano of bootje de sluis invaren. Wanneer de eerste stuw afgesloten is, zakt het schot van de tweede stuw omlaag en kan de waterrecreant zijn weg vervolgen. Het is een unieke manier om het agrarische water uit de Koegraspolder gescheiden te houden van het schone water in de kanoroute. Er zijn al gemeenten en waterschappen die over de schouder van de gemeente Den Helder en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier meekijken om deze techniek elders ook toe te kunnen passen.

Pasje om sluis te bedienen

De stuw ligt in de kanoroute en is dus ook voor de recreatie belangrijk. Om de sluis te bedienen hebben recreanten binnenkort een pasje nodig. De pasjes zijn gratis. De uitgiftepunten voor de pasjes zijn nog niet bekend. De gemeente zorgt ervoor dat op meerdere punten langs de kanoroute pasjes kunnen worden afgehaald.

De stuw is in augustus 2013 klaar, dan staat alle informatie op www.denhelder.nl/waterbreed Tot aan de oplevering is de route zonder pasjes doorvaarbaar voor kleine bootjes en kano's.

Gescheiden watersysteem

De gemeente Den Helder en het hoogheemraadschap werken aan een gescheiden watersysteem dat onderdeel is van het waterplan 'Waterbreed'. Het doel is een veilig, ecologisch en gezond watersysteem met een hoge belevingswaarde te creëren. Om dit te bereiken worden maatregelen uitgevoerd om de waterkwaliteit te verbeteren. Door een aantal stuwen te plaatsen en gemalen te verwijderen wordt het watersysteem van Julianadorp, de kanoroute, gescheiden van het agrarische water dat van lagere kwaliteit is.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna