Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 23 april 2013 Alle Noord-Hollandse kusten aantrekkelijker

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben dinsdag 16 april 2013 besloten om aan Provinciale Staten voor te leggen om 9,7 miljoen uit het "Uitvoeringsprogramma Kust" breder in te zetten voor alle Noord-Hollandse kusten.

Het budget wordt ingezet voor het aantrekkelijker maken van de Noord-Hollandse kust door de realisatie van projecten op het gebied van natuur, recreatie en toerisme. Absolute voorwaarde is dat andere overheden en ondernemers meefinancieren. PS nemen hierover in juni 2013 een besluit.

Gedeputeerde Joke Geldhof: ‘We hebben gezien dat cofinanciering in onze kust loont. De kusten zijn de derde belangrijkste inkomstenbron voor de Noord-Hollandse economie boven het Noordzeekanaal. Door de ondersteuning van regionale investeringen met 50% provinciaal geld, zijn er projecten van de grond gekomen die een belangrijke bijdrage leveren aan een veilig, economisch sterk en voor toeristen aantrekkelijk kustgebied. Die koers zetten we voort. Met de inzet van de 9,7 miljoen voor alle Noord-Hollandse kusten, kunnen we nu nog meer gemeenten en bedrijven stimuleren om te blijven investeren in het kustgebied’.

Een financiële bijdrage wordt niet zomaar beschikbaar gesteld. Er komt een strak toetsingskader. Zo moet er altijd een koppeling zijn met een kust-of dijkversterking langs een van de Noord-Hollandse kusten. Ook moet een project van toegevoegde waarde zijn voor natuur en landschap, de regionale economie, toerisme en recreatie. De provincie ziet het liefst dat regionale partijen zoals gemeenten, natuurbeschermingsorganisaties of ondernemers, samen projecten realiseren met een duurzaam karakter zodat inwoners en ondernemers in Noord-Holland er lang plezier van kunnen hebben.

Het Uitvoeringsprogramma Kust is een combinatie van projecten die een bijdrage leveren aan het aantrekkelijker maken van de Noord-Hollandse kusten: Noordzee, Waddenzee, IJsselmeer en het Markermeer. De helft van het totaalbudget van 30 miljoen wordt sinds 2010 ingezet voor de realisatie van projecten, zoals de versterking van de Prins Hendrikdijk op Texel met zand en duinen, de aanleg van een fietspad aan de zeezijde van de Hondsbossche en Pettemer Zeewering. De provincie werkt hierin nauw samen met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Rijkswaterstaat.

Meer informatie over de subsidieaanvraag is vanaf juni 2013 te vinden op de provinciale website via het Digitaal loket subsidies.

De provincie streeft er naar dat de kust zijn aantrekkingskracht behoudt en blijft bijdragen aan een goed leef- en vestigingsklimaat. De kust is één van grootste trekpleisters van de provincie en van groot belang voor de Noord-Hollandse economie. Boven het Noordzeekanaal is de kust de derde belangrijkste inkomstenbron voor Noord-Holland. Uit onderzoek blijkt dat er jaarlijks meer dan 6 miljoen overnachtingen zijn. De totale besteding door toeristen in dit gebied bedraagt 2 miljard euro. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna