Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 04 juli 2012 Feestelijke ingebruikname informatiepaneel over de houtwallen van Zijpe op 6 juli 2012

Vrijdag 6 juli 2012 om 16:30 wordt een informatie paneel over de houtwallen van Zijpe feestelijk in gebruik genomen. Wethouder P. Marees van gemeente Zijpe en Walter Menkveld, hoofd afdeling Onderzoek en Advies van Landschap Noord-Holland, zullen het project "Houtwallen van Zijpe" kort toelichten. Het informatie paneel vertelt het verhaal van het project "Houtwallen van Zijpe".

Het informatiepaneel staat sinds kort nabij de kruising van de Korte Ruigeweg en de Keinsmerweg in Schagerbrug. Deze locatie is een prettige "rustplek" voor fietsers, wandelaars en kanovaarders. Ze vinden er ook een picknick tafel. De gemeente plaatst in het najaar een nieuwe tafel met afvalbak. Er is ook een overstap/instap voor kano's, kajaks en andere bootjes. Vaak staat er ook een bloemenkraam met prachtige streek producten; bloemen van Zijper bodem.

Wat zijn de houtwallen van Zijpe?

De Zijpepolder is in 1597 ontstaan door het indijken van aangeslibde zand- en slibplaten. De polder is doorsneden door drie 'assen', waarlangs de boerderijen zijn gebouwd. Langs deze wegen zijn al vrij snel na de inpoldering houtwallen (bosschages) geplant. Ze zijn bedoeld als windvanger en om stuivend zand vast te zetten. De houtwallen zijn bijzonder voor Noord-Holland en helemaal voor de Zijpe, waar het landschap wordt gedomineerd door akkerbouw en bollenteelt. Deze bosschages zijn een lust voor het oog en hebben een grote landschappelijke en historische waarde.

De bomen in de houtwallen werden tot de tweede wereldoorlog gebruikt als hak- en geriefhout. Tijdens de oorlogsjaren is het hakhout weggekapt en na 1950 heeft er bijna geen hakhoutbeheer meer plaatsgevonden. Door verandering in de bedrijfsvoering van boeren verloren de houtwallen hun functie. Daardoor vielen er gaten in de bosschages. De functie als windvanger werd minder en de ecologische waarde nam af.

Landschap Noord-Holland heeft zich ingezet om de houtwallen in eer te herstellen. De organisatie zocht contact met de bewoners om het probleem in kaart te brengen. Het draagvlak om samen het achterstallig onderhoud aan te pakken was groot. Landschap Noord-Holland heeft in 2004 het initiatief genomen om buurtwerkdagen op te zetten om samen het achterstallig onderhoud aan de houtwallen aan te pakken.

Met steun van Landschap Noord-Holland zijn sinds 2004 bewoners en andere vrijwilligers actief om de grote achterstand in het onderhoud weg te werken.

Inmiddels zijn er vier vrijwilligersgroepen. In de wintermaanden organiseren ze werkdagen voor buren en andere vrijwilligers om samen de handen uit de mouwen te steken. Ze zagen bijvoorbeeld, zodat bomen opnieuw kunnen uitlopen. Andere delen van de houtwallen worden uitgedund en ze verwijderen woekerende braam en andere ongewenste soorten. De vrijwilligers planten ook jonge bomen. Sommigen zijn eigenaar van een stukje van de houtwal. Gemeente Zijpe, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Provincie Noord-Holland financieren het project.

In acht jaar tijd is er bijzonder veel werk verricht en zijn de meest achterstallige klussen weggewerkt. Maar daar houdt het niet op. De bomen blijven groeien en de natuur- en cultuurhistorische waarden van de houtwallen gaan er door goed beheer elk jaar op vooruit. Bewoners en vrijwilligers gaan samen met Landschap Noord-Holland ook dit jaar gewoon verder met het duurzaam onderhouden van deze bijzondere bosschages. (Bron: Gemeente Zijpe)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna