Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 14 juni 2012 Zilveren Erepenning voor Bibliotheek Den Helder

Het college van burgemeester en wethouders van Den Helder heeft, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan, de zilveren erepenning van de stad toegekend aan 'Bibliotheek Den Helder'. Honderd jaar geleden, op 13 juni 1912, werd in Den Helder (toen nog Helder) een bibliotheek opgericht.

Burgemeester Koen Schuiling gaf om 10.00 uur het startsein van het feestprogramma, dat tot en met 16 juni 2012 duurt. De burgemeester reikte de erepenning uit aan Mannes Westra, directeur van de bibliotheek.

De inscriptie van de penning luidt:

Aangeboden aan Bibliotheek Den Helder.
Als dank en waardering voor de grote bijdrage ter bevordering van het leesplezier gedurende 100 jaar.
13 juni 1912 - 13 juni 2012

Geschiedenis Bibliotheek Den Helder

In 1902 werd een 'Heldersche leesclub' opgericht. Onder de leden rouleerden tientallen tijdschriften en boeken. Omdat men het materiaal ook ter beschikking wilde stellen aan de bevolking werd een catalogus gemaakt. Het publiek kon voor tweeënhalve cent per boek per week lenen. De Heldersche leesclub was hiermee de voorloper van de bibliotheek. In 1912 nam het hoofd van de Groen van Prinstererschool het initiatief om een 'Openbare Leeszaal en Bibliotheek' op te richten. Ook bij 't Nut leefde dit idee. Er kwam een comité om alles voor te bereiden. De officiële oprichting vond op 13 juni 1912 plaats. De Heldersche leesclub stelde haar boeken ter beschikking en ook de nutsbibliotheek werd overgenomen.

Breewaterstraat

Hiermee stond de leeszaal er nog niet. De leden van het comité moesten aan de slag om leden te werven en het gemeentebestuur voor het plan te winnen.

Uiteindelijk kwam de gemeente met 850 gulden over de brug en gingen de deuren van de bibliotheek aan de Breewaterstraat open. Het was 14 juni 1913. De huur van het pand was een tientje per week en gezien de krappe financiële situatie konden er geen nieuwe boeken worden aangeschaft. Een betaalde bibliothecaris was er evenmin. Het was dapper om zo'n risicovolle start te maken. Daaruit blijkt wel hoe belangrijk een bibliotheek werd gevonden.

In de Breewaterstraat werden de boeken uitgeleend op aanvraag. Men gaf een lijstje met titels en de bibliotheekmedewerker ging op zoek. Een tijdrovende zaak, maar de ruimte was te klein om mensen zelf hun boeken te laten uitzoeken.

Rijen tot op straat waren dan ook geen uitzondering.

Het bezoekersaantal groeide snel, maar de collectie groeide door de krap blijvende financiën minder hard. En na verloop van jaren bleek steeds duidelijker dat het gebouw eigenlijk niet voldeed. Door het bombardement op de stad in de nacht van 13 op 14 juni 1940 werd het gebouw nog zwaarder gehavend.

De gemeente was ondanks goede wil niet in staat om echt te helpen.

Hoek Middenweg en Hector Treubstraat

In 1955 bleek dat het zo werkelijk niet langer ging, maar toch duurde het nog tien jaar voordat op de hoek van de Middenweg en de Hector Treubstraat een compleet nieuwe bibliotheek kon worden betrokken. Veel Heldenaren zullen herinneringen hebben aan dit markante gebouw.

Nieuwe filialen

In 1974 fuseerden de Openbare Bibliotheek en de R.K. Bibliotheek. Hiermee kwamen er twee panden bij: een filiaal in de Spoorstraat en in Nieuw Den Helder.

Als snel sloot de Spoorstraat ten gunste van een nieuw te bouwen bibliotheek in De Schooten. Die werd in 1975 geopend.

Vlak daarna kwam het gemeentebestuur met het plan om in Drooghe Weert een extra bibliotheek te openen. In 1977 ging filiaal De Riepel van start. De huisvesting voldeed niet aan de Rijksnormen, maar Den Helder had nu wel vier bibliotheekvestigingen die goed verspreid lagen over de verschillende woonwijken. Het dorper filiaal bleek in zo'n grote behoefte te voorzien dat de mensen, net als destijds in de Breewaterstraat, er op piektijden gewoon niet in konden. De bibliotheek verhuisde nog naar twee tijdelijke locaties voordat in 1999 een gloednieuwe bibliotheek betrokken kon worden aan de Keysers Plaet.

Eind jaren 70 bleken ook het filiaal Falga en de centrale bibliotheek te klein geworden. In 1982 kon het huidige gebouw aan het Bernhardplein geopend worden en tegelijkertijd betrok de bibliotheek in Nieuw Den Helder een voormalig schoolgebouw aan de Scheldestraat. In de loop der jaren verslechterde de huisvesting in Nieuw Den Helder, maar in 2011 werd een fonkelnieuwe bibliotheek geopend in het Centrumplan aan de Marsdiepstraat. Helaas moest de vestiging De Schooten begin 2012 de deuren sluiten vanwege bezuinigingen.

Nieuwe centrale

Ondertussen is de Helderse bibliotheek, die sinds de fusie in 2008 is opgegaan in KopGroep Bibliotheken, in gesprek met de gemeente, Woningstichting en Zeestad over een nieuwe centrale in School7. Met drie moderne bibliotheken in Den Helder is de bieb goed voorbereid op de toekomst! (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna