Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 18 november 2010 Expositie in het gemeentehuis van Schagen

Van 1 november tot en met 31 december 2010 Met werk van Yolande van Kalleveen (fotografie) en Ellen Bij (keramiek).

Sinds 1998 houdt Yolande van Kalleveen zich bezig met fotograferen. Zij is vrijwel autodidact. Bij fotoclub AFV Schagen leerde ze anders kijken. Ellen Bij stapte over van schilderen, tekenen en etsen naar beeldende vormen. Zij volgde opleidingen bij Crejat in Heemskerk en Alkmaar.

Yolande van Kalleveen: Ik stapte een fotowinkel binnen en vroeg om een toestel met weinig knopjes, omdat ik daar niet veel van snapte. Met haar kleine (analoge) toestel liep zij regelmatig door natuurgebieden. Op haar reizen had zij haar camera steevast in de hand, zodat ze haar fascinatie en passie voor de natuur en landschappen kon vastleggen. Vooral details en structuren boeiden haar.

Bij fotoclub AFV Schagen leerde ze anders kijken, niet altijd het geheel fotograferen, een ander standpunt nemen enzovoorts. Ook begon ze digitaal te fotograferen.

In 2009 ontdekte Yolande het boek Oer, de kracht van kijken van Martin Kers. Ze werd gegrepen door de vormgeving van zijn fotos, collages van details in de natuur, het ritme en de structuur. Dat wilde ik ook! vertelt Yolande. Ik had genoeg onderwerpen op mijn computer, dus ik ben menig uurtje aan het werk geweest, puttend uit mijn gemaakte fotos. En door de prachtige winter kon ik er nog een aantal onderwerpen aan toevoegen. Het was weer een andere manier om gericht te fotograferen. En nog altijd kom ik onderwerpen tegen die zich er uitstekend voor lenen om een collage van te maken. Maar ook zonder lens ertussen blijf ik genieten van wat de natuur ons geeft.

Ellen Bij begon ooit met tekenen, schilderen en etsen, om daarna een overstap te maken naar het beeldend vormen. Zij volgde opleidingen bij Crejat in Heemskerk en Alkmaar en is zich gaan bezighouden met klei, met al haar mogelijk- en onmogelijkheden.

Inspiratiebronnen heeft ze te over, soms letterlijk voor het oprapen. Bijvoorbeeld in de natuur, in al haar facetten: Kiezelstenen op het pad, hun kleuren en vormen, boomschors, mossen, strand bij eb, gewoon goed kijken. Vormen en houdingen van het menselijk lichaam kunnen inspireren, maar ook microscopisch kleine structuren zijn uitermate interessant. Met name in de architectuur zijn veel bijzondere structuren/constructies terug te vinden die ik kan gebruiken. De grootste uitdaging is het maken van keuzes uit dit alles, het focussen. En dan komt het uitwerken nog, dat veel tijd vergt. Er zijn zoveel soorten klei, met hun specifieke werking en stookgedrag. Daarna het glazuren, veel proeftegeltjes maken met verschillende stookcurves. Kortom, het leven is eigenlijk te kort!

Van tijd tot tijd onderzoekt Ellen of ze ook op een andere manier met klei kan omgaan, andere vormen en texturen kan uitproberen. Daarvoor maakt ze af en toe uitstapjes naar andere kunstzinnige disciplines, zoals beeldhouwen en bouwen met textiel. De laatste jaren houdt ze zich, zoals zo velen, met fotograferen bezig. En als ze haar digitale foto-archief bekijkt, ziet ze waar het naar toegaat wat vormgeven in klei betreft.

De expositie is tijdens de openstelling van het gemeentehuis, van 8:00 uur tot 16:30 uur, te bezichtigen. (Bron: Gemeente Schagen)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna