Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 23 juni 2010 Overdracht wandelpaden, sport- en spelvoorzieningen aan dorp Sint Maarten op 26 juni 2010

Zaterdagmiddag 26 juni is het feest in het dorp Sint Maarten. Meerdere projecten van het leefbaarheidsplan zijn voltooid en worden officieel aan het dorp overgedragen. Dit gaat gepaard met vele activiteiten.

Gedeputeerde Rob Meerhof van provincie Noord-Holland en het gemeentebestuur van Harenkarspel komen daarvoor op bezoek op diverse locaties in het dorp. Rond 16.00 uur onthullen de Gedeputeerde en burgemeester Enno Brommet een groot bord bij dorpshuis De Klimop. Op dit bord staan de nieuwe wandelroutes aangegeven die in en om Sint Maarten zijn aangelegd. Met deze handeling verrichten zij de officile overdracht aan de dorpsbewoners.

De overdracht is een kado aan het dorp, gegeven tijdens het feest voor jong en oud. De dorpsbewoners organiseren meerdere activiteiten om de feestelijke overdracht te onderstrepen. Er is bijvoorbeeld een voetbalclinic door de Pannakings (om 13.00 uur, in de nieuwe voetbalkooi), maar ook spelen hier de F-jes van Sint Boys (na aftrap door de Gedeputeerde om 14.15 uur). Daarnaast is er veel te doen op de nieuwe skatebaan, een mysterieuze boswachter maakt zich kenbaar op diverse locaties en de ouderen zijn om 15.30 uur welkom voor een praatje in het dorpshuis.

De Gedeputeerde maakt tussen 14.00 en 16.00 uur een wandeling door het dorp, samen met het gemeentebestuur van Harenkarspel en iedereen die mee wil lopen. Hij komt uiteraard ook kijken bij de skatebaan, waar de plaatselijke jeugd laat zien wat ze kan. Voor n keer kunnen de kinderen hun lampion te voorschijn halen in de zomer. Dat mag als je dorp Sint Maarten heet. Ze gaan nu niet langs de huizen, maar mogen met de stoet meelopen en krijgen uiteindelijk een zakje chips bij het dorpshuis.

Rond 15.30 uur eindigt de tocht bij het dorpshuis. Daar verrichten de Gedeputeerde en de burgemeester de officile opening, met het onthullen van het informatiebord met de wandelroutes. Zij leggen dan ook iets uit aan alle aanwezigen over het leefbaarheidsplan van Sint Maarten, dat met financile steun van de Europese Unie, provincie Noord-Holland en de gemeente is uitgevoerd. (zie ook onderaan dit bericht).

Het programma van de overdracht op zaterdag 26 juni 2010 is als volgt:

Bij slecht weer of andere omstandigheden wordt de route ingekort.

Leefbaarheidsplan

Dankzij initiatief van de dorpsbewoners, hun organisaties, gemeente Harenkarspel, provincie Noord-Holland en de Europese Unie is een leefbaarheidsplan uitgevoerd. Met aandacht voor de mooie elementen van Sint Maarten. Het leefbaarheidplan geeft kracht aan de gemeenschap van Sint Maarten, die er alles aan doet om vergrijzing van het dorp terug te dringen. Er is weer een dorpswinkel/servicepunt, gerund door de inwoners zelf. Het dorpshuis is verbouwd. Met steun van de gemeente, provincie en Europa is ook de kantine van voetbalvereniging Sint Boys DES omgebouwd tot een multifunctionele accommodatie, voor de samenwerking met de brede school De Zwerm (peuterspeelzaal, sport etc). Deze sportvereniging heeft een centrale functie in de kleine regio.

Toename van recreatieve voorzieningen met voor nieuwe bezoekers aantrekkelijke toeristische elementen, ook daarmee is elan gegeven aan Sint Maartens leefbaarheid. Dankzij medewerking van Staatsbosbeheer, Hoogheemraadschap, pachters, camping de Wielen, basisschool de Zwerm, sportvereniging Sint Boys-DES dorpsraad en bewoners van Sint Maarten zijn drie verbindende wandelroutes ontstaan; Westfriesedijk, centrum en De Wielen. Deze verbinding van wandelpaden maakt het nu voor elke bezoeker mogelijk om een prachtige wandeling in en om het dorp te maken. Alleen een route langs het wiel bij de Westfriesedijk kan nog niet, in verband met het broedseizoen. In de loop van het jaar wordt nog begonnen met aanleg van een route over boerenland naar Valkkoog.

Langs de route in Sint Maarten zijn sport- en spelvoorzieningen aangelegd. Zoals een door de kinderen al lekker drukbezochte- skatebaan, voetbalkooi, tafeltennistafel en jeu de boulebaan bij woonzorgcomplex Sint Maartenshof. De route richting het Wiel gaat zijdelings langs de begraafplaats. De route kan officieus al gelopen worden..De officile overdracht betreft de wandelroutes, de sportvoorzieningen en de eind 2009 al opgeleverde nieuwe multifunctionele accommodatie van Sint Boys-DES.

Via de provincie Noord-Holland is de subsidie voor het leefbaarheidsplan is gekomen uit het Europese Plattelands Ontwikkelings Programma 2007-2013, voor subsidiologen het zogenoemde POP2 . Het totaalbedrag voor de projecten in Sint Maarten is een kleine vierhonderduizend euro. Het POP2- programma is weer onderdeel van het provinciale ILG, het Investeringsbudget Landelijke gebied.

Naast subsidieregelingen voor natuur en landbouw is hierin de POP-regeling opgenomen voor wat betreft basisvoorzieningen voor ondermeer de economie en de plattelandsbevolking. In dit programma staat ondermeer (maatregelcode 321): De maatregel heeft als doel verbeteren van de basisvoorzieningen door het ondersteunen van instanties, organisaties en samenwerkingsverbanden die basiszorg aanbieden voor de plattelandseconomie- en bevolking.

Een goed niveau van basisvoorzieningen draagt bij aan de sociale cohesie en leefbaarheid, versterkt de sociaal-economische structuur en draagt bij aan het voorkomen van de (verdere) bevolkingsafname van het platteland. Een van de typen van gesteunde activiteiten in deze maatregel zijn: a. Investeringen in voorzieningen waaronder dorpshuizen, multifunctionele centra, Kulturhusen, bibliotheken, breedtesport en sportvoorzienigen voor specifieke doelgroepen, inclusief aanpassingen van gebouwen om tenminste het bestaande niveau van basisvoorzieningen te verbeteren.

Verder is gebruik gemaakt van maatregelcode 322 in dit programma, waar staat: Doel is het verbeteren van de ruimtelijke fysieke kwaliteit van de dorpen om het woon-, werk- en leefklimaat in de dorpen te verbeteren.

Met typen van maatregelen als:

a. Herinrichting van kernen waartoe ondermeer behoren dorpspleintjes, haventjes, aanpassingen van bestaande en nieuwe gebouwen en infrastructuur (wegen, paden en waterlopen) met betrekking tot de karakteristieken van het dorp.

b. Aanleg en verbetering van infrastructuur, inclusief bijbehorende voorzieningen van lokaal belang, parkeervoorzieningen, water en groen.

c. kleinschalige bedrijfslocaties

d. lokale maatregelen gericht op sanering van hinder (inclusief bedrijfsverplaatsing), behoudens minimale wettelijke vereisten, als extra kwaliteitsimpuls. (Bron: Gemeente Harenkarspel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna