Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 04 november 2009 Poëzie van de ruimte, expositie De Nollen (Den Helder)

Poëzie van de ruimte, bouwsels van R.W. van de Wint op het raakvlak van architectuur expositie t/m 31 december 2009 (januari t/m maart 2010 op afspraak)

Tijdens de Architectendagen 2009 is gebleken dat juist de beleving van architectuur weer belangrijk wordt: verleiding, het handgemaakte, het imperfecte, uniciteit, schoonheid van het daglicht en schoonheid van de duisternis. Het zijn kwaliteiten die van oudsher kenmerkend zijn voor de bouwkunst. Echter, decennia lang zijn de beginselen van het Modernisme en het functionalisme toonaangevend geweest. De laatste jaren mogen irrationele aspecten het functionele weer overstijgen. Het mag weer gaan om de poëzie van een ruimte, om het creëren van sfeer, om het afwijkende en het onverwachte. Het zijn allemaal ervaringen waartoe de bouwsels in het kunstproject De Nollen van R.W. van de Wint je voortdurend verleiden.

Ruud van de Wint (1942-2006) heeft tijdens de totstandkoming van zijn project 'De Nollen' in Den Helder uiteenlopende bouwsels en sculpturen gemaakt die verwant zijn aan architectuur. Hij heeft de gebouwtjes benaderd als een beeldhouwer. Het bouwen en het nadenken over het bouwsel mocht voor hem geen bouwkundige activiteit worden, maar moest een sculpturale handeling of gedachte blijven. Een dergelijke - niet functionele - onafhankelijkheid maakte het mogelijk met meer vrijheid te ontwerpen. Zo wordt elk onderdeel, een deur, dak of trap opgenomen in de totale sculptuur. De toepassing van daglicht of juist duisternis, nauwe doorgangen, hoogtes, lege ruimtes, de sfeer van een ruimte: al deze aspecten worden vanuit een niet functioneel standpunt benaderd. De bouwsels van Van de Wint hebben daardoor raakvlakken met de fundamentele uitgangspunten van de architectuur.

Juist vanwege de niet-functionalistische benadering hebben de bouwsels van Van de Wint altijd veel indruk gemaakt op architecten. In de ontwikkeling van de hedendaagse architectuur zie je steeds meer aandacht voor de kleur en de huid van een gebouw, voor het ornament, voor de kromming en in zijn algemeenheid voor de sfeer van een ruimte. Het zijn aspecten die bij de bouwsels van Van de Wint tot onderwerp van het werk werden. Hij zag zijn bouwsels als autonome sculpturen. In 1996 ontstonden er ook ideeën voor toegepaste ruimtes die gebaseerd zijn op de autonome bouwsels. Zo zijn bijvoorbeeld de ateliers/tentoonstellingsruimten ontstaan: monumentale gebouwen die aan de zuidrand van De Nollen worden gebouwd, samen met een beheederswoning en gastenverblijven. Typerend zijn de stalen huid en de lichtinval. Twee grote maquettes van dit nieuwbouwplan maken onderdeel uit van de tentoonstelling, die verder onder meer bestaat uit een fotoserie van Hendriktje Ruiter.

In de catalogus zijn bijdragen opgenomen van onder andere de architecten Pi de Bruijn, Liesbeth van der Pol, Dik Kerste en Tjeerd Dijkstra.

De Nollen is een uniek project van beelden, bouwsels en schilderingen in een duinlandschap in Den Helder. Het is het levenswerk van Van de Wint, die zich in 1980 in het duingebiedje had teruggetrokken, nadat hij het exposeren in verschillende Europese musea achter zich had gelaten. Vijfentwintig jaar lang concentreerde hij zich op het creëren van de condities voor heel basale ervaringen van donker en licht, het fenomeen kleur en ruimte, schaal en maat. Stichting De Nollen (opgericht in 1981) is als eigenaar verantwoordelijk voor het behoud en beheer van het project.

Van de Wint is onder meer bekend door schilderingen in de vergaderzaal van de Tweede Kamer, het stadhuis van Groningen, het werkpaleis van Koningin Beatrix 'Paleis Noordeinde' en twee sculpturen in de tuin van het Kröller-Müller Museum. Verspreid door Nederland bevinden zich 35 sculpturen van Van de Wint. In 2002 had hij een spraakmakende tentoonstelling van zeven monumentale sculpturen in het Kröller-Müller Museum onder de titel CLAIR-OBSCUR. Daarvan zijn enkele beelden op De Nollen herplaatst.

Poëzie van de ruimte is mede mogelijk gemaakt dankzij Provincie Noord-Holland

Op zondag 8 november om 14.00 uur wordt er door Jacqueline van Koningsbruggen een lezing gehouden over Poëzie van de ruimte, met aansluitend een rondwandeling langs de bouwsels en sculpturen op De Nollen. Gaarne reserveren T 0223 660200 of

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna