Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 23 oktober 2009 Kunstwerk 'Waakzaam' in AVRO's KunstUur

AVRO's KunstUur besteedde afgelopen zaterdag†20 oktober 2009 aandacht aan het kunstwerk 'Waakzaam' van Ben Raaijman, in de Westfriese Omringdijk tussen Kolhorn en Lutjewinkel. Het kwam aan de orde in het programmaonderdeel 'Van de straat', dat in het teken staat van kunst in de openbare ruimte. Kunst die op straat staat en voor iedereen toegankelijk is.

Kunstenaar†Ben Raaijman en onze medewerker Willem Messchaert gaven de nodige toelichting over het hoe en waarom van dit bijzondere project. De cameraploeg nam er een hele dag de tijd voor en dat is te zien: spectaculaire beelden van het door de wind gestreelde land, afgewisseld door jagende wolkenluchten. Noord-Holland op zijn allerbest.

Ergens halverwege tussen aarde en hemel springt Waakzaam als een kaap uit de Omringdijk vooruit. Uitkijkpost Waakzaam biedt spectaculair nieuw inzicht op het uitzicht, aldus Willem Messchaert. Waakzaam, dat moeten we zijn om het uitzicht te behouden.

De Westfriese omringdijk is tussen Kolhorn en Lutjewinkel, nabij gemaal de Waakzaamheid,†door Raaijman voorzien van twee uitkijkpunten, waarvandaan voorbijgangers een blik kunnen werpen over het oude dan wel het nieuwe land. Het project is gebaseerd op de zogenaamde 'oculaire inspectie' in vroeger tijden. Hierbij namen dijkgraaf en hoogheemraden vanaf een hoog standpunt op de dijk de vroegere strekdammen in ogenschouw.

Het hoogheemraadschap was opdrachtgever voor dit†kunstwerk. We wilden†hiermee†onze kerntaak veiligheid extra zichtbaar maken nadat we de capaciteit van onze drie boezemgemalen met 50% hadden vergroot.

Ben Raaijman: "Het gemaal de Waakzaamheid is met haar robuuste industriële architectuur en door zijn prachtige ligging kenmerkend voor Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Op dit punt in het landschap komen de basislijnen van de Nederlandse ruimtelijke ordening en haar geschiedenis samen. Daarom wilde ik ook geen kunstwerk aan het gebouw of aan de schoorsteen toevoegen, maar verleid ik de passant tot kijken, opmerken en overwegen. Het landschap zelf en het samenwerken van de bevolking wordt onderwerp. Vanaf de eerste uitkijkpost werpt men een blik over de droogmakerij, de andere is gericht naar de spuizijde van het gemaal. Deze uitkijkposten verheffen zich niet boven het land maar blijven gelijk met de dijk, op welk lichaam ze steunen. In vorm en uitvoering wordt aansluiting gezocht met typische waterstaatskunstwerken zoals bijvoorbeeld de brug bij Kolhorn. Hierdoor functioneert het werk in het landschap niet storend. De vorm is wel zeer uitnodigend en bijzonder. Op de dijk haken ze in de alledaagse werkelijkheid en geven ze passanten onder meer de kans zich te oriënteren. Het krachtige woord 'WAAKZAAM' maakt dat een ieder weet wat er van hem of haar wordt verwacht."

De onthulling in juni van dit jaar vormde ook de aftrap van een reeks activiteiten die de monumentale dijk als†cultuurhistorisch monument op de kaart moeten zetten.

De uitzending is nog te bekijken via "Uitzending Gemist" (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna