Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 11 september 2009 Open Monumentendagen in Niedorp, programma 12 en 13 september 2009

Open Monumentendagen in Niedorp! Zoals elk jaar doet Niedorp weer mee aan de Open Monumenten Dagen. Het landelijk thema dit jaar is op de kaart'. Op de kaart betekent aandacht voor monumenten die op een of andere manier ooit op de kaart zijn gezet. Het zijn vaak markante gebouwen die een (stedenbouwkundige) ankerfunctie hebben of op een andere manier op een bijzondere of bepalende plek gelegen zijn. Deze gebouwen worden vaak als iconen van een stad of dorp beschouwd.

Op zaterdag 12 en zondag 13 september aanstaande bent u van harte welkom in diverse monumentale gebouwen. Een uitstekende gelegenheid om eens binnen te kijken waar u normaal langs gaat. Waar de Monumentenvlag buiten wappert, bent u binnen welkom!

Haringhuizen De restauratie van de mooie Willibrordus Kerk werd op 8 oktober 1993 afgesloten. De kerk van "Harinckhuysen" dateert van 1470. Deskundigen vermoeden dat in de 13de eeuw hier al een kerk heeft gestaan op een terp. Haringhuizen maakte heel lang deel uit van de gemeente Barsingerhorn dat in 1415 stadsrechten kreeg van graaf Willem VI. De kunstenaars; Joop Menke, Ria Baak, Idske Visser, Hetty Hfte, Gerrit Visser en Jolle van Bruinisse, wonen allen in Barsingerhorn. Onlangs hebben zij besloten om hun creativiteit te bundelen en als Kunstenaarscollectief Harten 6' naar buiten te treden. De kunst die zij exposeren betreft fotografie, iconen, schilderijen, beelden van brons, steen en keramiek. Openingstijden zijn beide dagen van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Barsingerhorn

Sinds 1993 is Barsingerhorn het eerste en (nog steeds) enige Provinciaal Beschermd Dorpsgezicht in Nederland. Aan het begin van de Heerenweg, naast de begraafplaats waar nog een zeldzaam houten grafteken is te zien, is de gerestaureerde Tram Abri uit 1910. In het prachtige Renaissance Raedthuys (1622) aan de Heerenweg 150 staat u voor u het weet in de oude raadzaal van de voormalige gemeente Barsingerhorn. Waar toen werd gewerkt wordt nu getrouwd, gexposeerd en vergaderd op niveau. Er is nu een schitterende tentoonstelling van schilderijen van Bob Visser en een expositie van beelden van diverse kunstenaars. Openingstijden op zaterdag en zondag zijn van 11.00 uur tot 15.00 uur. Achter het gebouw stond vroeger de Openbare Galg".

Kolhorn

Dit Rijks Beschermde Dorpsgezicht nodigt uit voor een heerlijke wandeltocht. De mooi gerestaureerde Turfschuur op de monumentale Westfriese Omringdijk is een uitstekend startpunt. Er is uitgebreide informatie te krijgen over alles en nog wat van het voormalige vissersdorp Kolhorn.-- Wandel-rou-tes zijn gratis in de Turf-schuur verkrijgbaar. Even verderop is in de Turfschuur Op Zeeland interessante archeologie te bewonderen. Er zijn twee exposities van de schilders Jan Reus en Jan Paul Pool te bewonderen. Openingstijden 10.00 uur tot 17.00 uur. Markant middelpunt van Kolhorn is de Laurenskerk uit 1792. U bent altijd welkom om binnen te komen maar de kerk is niet speciaal geopend voor de Monumentendagen.

Winkel

Een bijzonder dorp met een rijke gemeentelijke historie. In 1415 kreeg Winkel het Stede-recht. Iets uit die tijd ligt in het centrum: het mooie, eeuwen-oude "Regthuis" waarin thans het inmiddels bekende Nederlands Parfum Flessen Museum is gevestigd. De Nederlands Hervormde Lucaskerk is in het bezit van een heel oud Torenuurwerk uit de 13e eeuw. U moet er wel en hele klim voor over hebben om al dat moois te kunnen zien werken, maar zeker de moeite waard. De Lucaskerk is niet speciaal geopend voor de Monumentendagen. Even de Dorpsstraat verder volgend, ligt aan de Scheidersweg 6 het Spaansen Museum waar de geschiedenis van het gelijknamige bedrijf (tot op de dag van vandaag heel actief) op tastbare wijze wordt gepresenteerd. Zie waar het allemaal begon. Het museum is zondag open van 11.00 tot 17.00 uur.

Nieuwe Niedorp

Evenals Winkel en Oude Niedorp kreeg ook Nieuwe Niedorp in 1415 het Stederecht. Nieuwe Niedorp had vroeger "de mooiste Dorpsstraat van Nederland" en volgens velen nu nog! Links en rechts aan de Voorsloot van de Dorpsstraat zijn diverse monumentale gebouwen te bewonderen. Dat geldt ook voor het gerestaureerde Schutsluisje uit 1684 nabij de Oosterweg. De ietwat scheve Toren (van de in 1963 afgebroken Nederlands Hervormde Kerk) is op dorps-schaal indrukwekkend. De klok in de toren werd in 1653 te "Zutfen" gegoten. Aan het kerkplein ligt een oude "herberg" en bij de Toren zijn nog oude grafzerken te vinden. Een daarvan met de volgende tekst: Dirck Rembrantsz van Nierop out omtrent 72 jaren m(eeste)r in de wiskonst". Deze zoon van Niedorp heeft ruim 20 boeken geschreven over Zeevaert, SonEclipsen enz. Tijdens zijn leven (1610-1682) in Nieuwe Niedorp was hij een bekend geleerde. (Bron: Gemeente Niedorp)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna