Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 09 september 2009 Open Monumentendag 2009 op Texel

Zaterdag 12 september vindt de Open Monumentendag 2009 plaats. Dit jaar draagt de Open Monumentendag het thema ‘Op de kaart’. ‘Op de kaart’ betekent aandacht voor monumenten die op een of andere manier op de kaart zijn gezet. Het zijn vaak markante gebouwen die een (stedenbouwkundige) ankerfunctie hebben of op een andere op een bijzondere of bepalende plek zijn gelegen. Een aantal monumenten is die dag gratis toegankelijk.

Texel kent vele historische gebouwen en locaties. Het eiland heeft al meer dan 750 jaar stadsrechten en heeft een rijk verleden. Met haar twee beschermde dorpsgezichten van

Den Hoorn en Oosterend, meer dan 180 rijksmonumenten, 100 gemeentelijke monumenten en vele beeldbepalende panden is Texel de eerste ‘monumentenstad’ van de Nederlandse Waddeneilanden. Een aantal van deze monumenten is 12 september vrij (gratis) toegankelijk voor het publiek.  Ook worden er speciale wandelingen langs diverse open monumenten georganiseerd.

 De open monumenten die bezocht kunnen worden zijn:

Cultuurhistorisch Museum aan het Hogereind 6 in De Waal

Dit museum is ter gelegenheid van Open Monumentendag 2009 op zaterdag 12 september 2009 gratis toegankelijk. Dan kunt u kennis maken met de stolpboerderijen van het Cultuurhistorisch Museum Texel. Het gebouwencomplex van het museum omvat onder andere twee stolpboerderijen. Er zijn nogal wat bijzonderheden over deze boerderijen te vertellen.  

 

Openstelling Loodshuisje aan de Herenstraat 49 in Den Hoorn

De Herenstraat 49, 51 en 53 worden wel de ‘Knoppenbuurt’ genoemd. Het zijn dan ook loodsenwoningen, maar dan voor de officieren van de loodsboten, dus een maatje groter.

De woning aan de Herenstraat 49 is 12 september opengesteld voor publiek.

Openstelling van het schuilkerkje ’De Vermaning’, Diek 11a in Den Hoorn

‘De Vermaning’ is een voormalig doopsgezind schuilkerkje dat dateert uit 1660.

De doopsgezinden gebruikten het tot 1968. Sindsdien heeft de gemeente Texel het in beheer ten behoeve van een maatschappelijk/culturele bestemming. Van 1971 tot 1988 was het Scheepvaartmuseum erin gehuisvest en sinds 1991 dient het als open atelier van Henk Noorlander. Hij maakt en exposeert er tekeningen, schilderijen, etsen en flessenpost.

   ‘Speel eens op een kerkorgel’

Tijdens de Open Monumentendag organiseert de Artex - Kunstenschool een gratis workshop gegeven door organisten Dyo Wassink en Rachel Vroom.

Deze wordt 's middags gehouden in de R.K.-kerk en in het kerkgebouw ‘De Burght’ (voorheen Hervormde kerk) aan de Binnenburg 2 in Den Burg. Deelname staat open voor jong en oud. Opgeven bij Artex, telefoon 0222-313493

Koor ‘De zingende zeeman’ en accordeonist Jan Bakker

Vanaf 14.00 uur is het koor de ‘De zingende zeeman’ met als dirigent R. Kuiper aanwezig in de N.H.-kerk in de Dorpsstraat 30 in De Koog. Het koor wordt begeleid door de heer J. Bakker op accordeon. Het koor bestaat uit 16 leden en het repertoire bestaat onder andere uit zeemansliederen.

 

Orgelspel in kerken

In het kerkje van de Doopsgezinde Gemeente van Oosterend aan de Peperstraat 26 bespeelt de heer H. de Goede gedurende de dag het orgel.

 Rondleidingen in Den Burg en Oosterend

In Den Burg en Oosterend worden wandelroutes verzorgd in de dorpen en het landschap. In Den Burg verzorgt de heer G. Jansen om 11.00 uur de rondleiding met als thema ‘Amsterdamse School’. Startpunt is bij de N.H.-kerk Den Burg aan de Binnenburg 2. In Oosterend verzorgt de heer E. Vermeulen een rondleiding door het dorp. Startpunt is bij de N.H.-kerk in Oosterend aan het Kerkplein 2 in Oosterend.

 Tentoonstelling archeologische vondsten

In de voormalige timmerwerkplaats aan De Naal 1 stelt de heer W. Kikkert archeologische vondsten tentoon.

Vuurtoren

Een van de opengestelde monumenten is de vuurtoren in De Cocksdorp. Op 1 november 1864 werd het licht van de vuurtoren van Eierland ontstoken door Johannes Ludivicus Kikkert o.a. notaris en wethouder van Texel. Tot die tijd was het zeegebied rond, wat de nu het dorp

De Cocksdorp is, bijzonder gevaarlijk. Alleen al tussen 1848 en 1869 zijn 72 schepen vergaan op de Texelse kust. De vuurtoren is 1945 tijdens de opstand van de Georgiërs het toneel geweest van zware gevechten. De toren kwam zwaar gehavend uit de strijd. In 1947 is begonnen met de restauratie van de ernstig beschadigde vuurtoren. Er werd besloten om rond de bestaande toren een nieuwe mantel te plaatsen van baksteen. Bovenop de toren werd vervolgens een nieuwe lichtopbouw geplaatst, die op zaterdag 12 september bezichtigd mag worden. De oorspronkelijke buitenmuur van de vuurtoren is in stand gehouden, waardoor een bijzondere herinnering aan de ‘Russenoorlog’ is ontstaan. De kogelgaten zijn nog te herkennen. Voor het bezichtigen van de vuurtoren wordt € 3 entree gevraagd.  

 

De monumentendag wordt mogelijk gemaakt door veel vrijwilligers, de Stichting Dorpsherstel en de gemeente Texel.

 

Lijst met deelnemers

(Bron: Gemeente Texel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna