Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 02 september 2009 Open Monumentendag 12 september 2009

Maak op zaterdag 12 september 2009 een reis door de geschiedenis van Den Helder!

Tijdens de Open Monumentendag is in elke wijk iets bijzonders te zien: kaarten, foto’s, schilderijen en natuurlijk de monumenten zelf. U ziet met eigen ogen hoe de stad zich in de loop der eeuwen ontwikkelde. Onder meer Fort Erfprins, Fort Kijkduin en de schuilkelders op Willemsoord openen hun deuren voor u. Ook bijzonder dit jaar is de historische fietstocht door het 100-jarige Julianadorp.

Het comite Open Monumentendag Den Helder nodigt u uit om een reis te maken langs gebouwen die Den Helder op de kaart hebben gezet. In de wijken wordt de geschiedenis in kaart gebracht met oude kaarten, plattegronden en diapresentaties. Er zijn tentoonstellingen van luchtfoto’s en oude prentbriefkaarten op groot formaat. Ook worden er historische films vertoond. De brugsimulator bij het KIM is open, om 12.00 uur is er een rondleiding langs historische grafmonumenten op de begraafplaats en in het VVV-kantoor op Willemsoord stelt een anonieme gever zijn privecollectie oude kaarten en prenten van Den Helder tentoon. Natuurlijk opent een groot aantal monumenten zijn deuren. Bijvoorbeeld de Doopsgezinde kerk aan de Kerkgracht 49. Daar is ook een bescheiden expositie te zien over de geschiedenis van de Doopsgezinden in Den Helder.

Rondje Julianadorp op de fiets

Het 100-jarige Julianadorp zet zich dit jaar bijzonder op de kaart met het ‘Rondje Julianadorp’. Deze fietsroute is geschreven door Dick Stoll. De auteur leidt u langs gebouwen die een rol hebben gespeeld in het 100-jarige bestaan van het dorp. Hij vertelt daarover zoveel bijzonderheden dat de geschiedenis van Julianadorp weer tot leven komt.

Speciaal boekje: Den Helder op de kaart

Ook Wout Smit schreef speciaal voor deze dag een boekje. Den Helder op de kaart gaat in op vragen als: Wie hebben Den Helder op de kaart gezet? Hoe is dat gebeurd en waarom? Aan de hand van een kaarten, foto’s en illustraties probeert het boekje daar een antwoord op te geven. De kaart als kapstok voor verhalen over bijzondere mensen en gebeurtenissen. Van Johan van Oldenbarnevelt, de grondlegger van de Zanddijk, tot Sam Prins die als jongetje in een matrozenpakje op prentbriefkaarten de hele wereld over ging.

Officiele opening

Beide boekjes worden gepresenteerd tijdens de officiele opening van de Open Monumentendag in Wijksteunpunt Centrum, aan het Bernhardplein 76. Daar staat de koffie om 10.30 uur klaar en verricht de heer Gerrit Seegers, directeur van Woningstichting Den Helder om 11.00 uur de officiele opening.

Boekjes afhalen of downloaden

Het programmaboekje kunt u downloaden via www.denhelder.nl en vanaf 5 september 2009 af halen bij de VVV, het Wijksteunpunt Centrum en het stadhuis van de gemeente Den Helder. De fietstocht en Den Helder op kaart zijn vanaf 12 september verkrijgbaar. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna