Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 03 augustus 2009 VOC-schip Prins Willim verwoest door brand

In de vroege ochtend van donderdag 30 juli is brand uitgebroken in de replica van VOC-schip Prins Willim. Het schip lag in het dok van Rijkswerf Willemsoord.

Rond middernacht kreeg de brandweer de melding via de automatische brandmelder op het schip. De brandweer was snel ter plaatse op de werf en heeft met man en macht gewerkt om het schip voor uitbranden te behoeden. Dat is helaas niet gelukt, het schip is vrijwel volledig uitgebrand. Door de brand zijn de voormalige Rijkswerf en Den Helder een blikvanger van formaat kwijt.

De brandmelder ging om 00.10 uur af. De brandweer zag al snel dat de brand moest zijn ontstaan in het onderste dek van het schip en begon direct met blussen. Om verspreiding van het vuur tegen te gaan was het noodzakelijk om het schip in te gaan. Na twee uur was het door de hitte en de rook niet meer mogelijk om het vuur van binnenuit te bestrijden. De brandhaard kon niet meer worden bereikt.

Geen gevaar voor omgeving

Met in totaal drie tankautospuiten is verder gegaan met het blussen van de brand vanaf de kade. Rond 4.00 uur sloegen de vlammen uit het dek en bleek dat het schip niet meer te redden was. De brandweer heeft het vuur vanaf dat moment gecontroleerd laten uitbranden. Daarbij is rekening gehouden met de drie grote masten op het schip, die op een gegeven moment zouden omvallen. In de omgeving van het schip zijn geen woningen aanwezig en de werf kon worden afgesloten voor eventueel publiek. Gevaar voor de omgeving is er niet geweest. Wel zijn uit voorzorg in de nacht de bewoners van een aantal plezierjachten gesommeerd buiten het dok te gaan liggen vanwege de hevige rookontwikkeling. In de vroege ochtend konden zij terugkeren naar hun ligplaats.

Koelinstallatie oorzaak brand

Rond 11.00 uur is een hoogwerker ingezet om de laatste smeulende resten van het vuur van bovenaf te bestrijden. De brand is ontstaan in een keuken aan de achterzijde van het schip op het onderste dek. Onderzoek van de technische recherche wees vrijdag uit dat een mankement in de koelinstallatie de oorzaak van de brand is geweest.

Verlies voor de stad

“Het is een verlies voor de stad”, zegt loco-burgemeester Cor Hienkens. “Het schip was een prachtige blikvanger voor onze monumentale Rijkswerf. De masten waren al van ver buiten Den Helder te zien. Het schip trok ook veel bezoekers. De brandweer heeft zijn uiterste best gedaan, maar het mocht helaas niet baten. Wat er nu gaat gebeuren, dat weten we nog niet. Er wordt door Willemsoord al lange tijd gekeken naar een mogelijke vervanger, maar altijd op afstand. De noodzaak was er namelijk niet, het schip lag er wat ons betreft prima en de exploitatie verliep uitstekend. We hopen natuurlijk allemaal dat er snel weer een waardige opvolger in het dok ligt, maar dat is toekomstmuziek. We gaan nu eerst aan de slag met het verhaal van vandaag.” (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna