Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 22 juli 2009 Tentoonstelling "Deuren in het landschap" tot en met 15 september 2009 in Petten en Edam

Het houten boerenhek is een deur in het landschap luidt de opvatting van fotograaf Cor van Sliedregt (1946) uit Enkhuizen.

Een houten hek is een karakteristiek boerenbouwwerk met een buitengewoon krachtige vorm van louter horizontalen, verticalen en diagonalen. Een dergelijk traditioneel hek is kenmerkend, †klassiek en staat als repeterend object in klare poldertaal in het Noord-Hollandse platteland. Helaas verdwijnen ze massaal om plaats te maken voor iele ijzeren exemplaren. Die zijn goedkoop, zegt men en dat klopt. Vanwege dat verdwijnen legde Van Sliedregt het houten boerenhek in foto's vast en deed ze weer verschijnen in een prachtig boekje, een beeldverhaal bijna, met "Boerenhekken" als titel.

Hekkoloog

Van Sliedregt kreeg zijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie (Amsterdam) en is behalve fotograaf ook uitgeroepen tot "hekkoloog". De basis van zijn verstilde werk heeft een zekere abstractie in een context van realiteit. Het fotograferen van variaties op een thema met een bepaalde vorm transformeert de fotograaf tot een verzamelaar. Het veelvuldig voorkomen van het boerenhek in het landschap, met al zijn onderlinge verschillen, heeft een repeteereffect en was om die reden inspirerend. †Cor begon het houten boerenhek in al zijn verschijningsvormen te fotograferen. Hij rubriceerde de hekken naar streek, opbouw, gebruik en techniek en toverde een geheel onontgonnen wereld van hout te voorschijn. Naar nu blijkt, precies op tijd, want ze verdwijnen uit het polderbeeld.

Reddingsactie

Landschap Noord-Holland, Boerderijenstichting "Vrienden van de Stolp" en Galerie Zinc (Bergen) sloegen daarom de handen ineen voor een sympathieke reddingsactie. Door het aankopen (10 euro) van een ansichtkaartenset met 8 boerenhekken spaart men voor de terugkeer van nieuwe houten hekken in het landschap. Kijk bijvoorbeeld op www.boerderijenstichting.nl of in de winkel van het Landschap te Castricum.

Buitenkansje

De dubbeltentoonstelling "Boerenhekken" van Cor van Sliedregt in zowel Edam als Petten is een zomers buitenkansje kennis te maken met dat houten hek. Zonder deuren in het landschap zou de polder erachter minder vanzelfsprekend zijn sloten met rietkragen, weiden met koeien en dorpen met kerken etaleren. "Boerenhekken" verruimt onze blik en buiten bieden boerenhekken boeiend perspectief op onze omgeving!

"Boerenhekken" is te zien in informatiecentrum Dijk te Kijk (Strandweg 4) in Petten (dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur) én in de foyer van het Gemeenlandshuis †aan de Schepenmakersdijk 16 te Edam (werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur) en duurt tot en met 15 september 2009. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna