Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 16 juli 2009 Kunstroute Zijpe 2009: "Haas bij Konijn"

In 1928 schilderde René Magritte een pijp en gaf het de titel: "Ceci n'est pas une pipe" ("Dit is geen pijp"). Hij wilde daarmee aangeven dat het slechts een schilderij van een pijp was en niet een echte pijp. Dat was het eerste waar ik aan moest denken toen ik het beeld "Giraffe" van André Boone zag, aan de Grote Sloot 237, als deel van de Kunstroute Zijpe 2009.

Iedereen ziet in zijn beeld een haas, pontificaal geplaatst in het mooie landschap, maar de kunstenaar heeft het de titel "Giraffe" gegeven. Waarom? Omdat de vorm van het beeldhouwwerk weliswaar die van een haas is, maar de 'huid' van het beeld is die van een giraffe. Een beeld in tegenspraak met zichzelf.

Dubbele bodems in de Kunst, het zit er vol mee: "Kijk Maar, je ziet niet wat je ziet". Veel kunstenaars hebben in het verleden het publiek voor de gek gehouden door dingen te presenteren die er normaal uitzien, maar bij nadere beschouwing een dubbele bodem blijken te hebben, zoals de onmogelijke gebouwen van Escher, de landschappen met verborgen figuren van Salvador Dali, de met bont beklede kop en schotel van Meret Oppenheim.....de lijst is lang.

Maar wat misschien nog wel het grappigste is aan dit beeld van André Boone: het staat op het landgoed van.....juist ja: de familie Konijn.

†Van dezelfde kunstenaar staat er ook nog een erg speelse windmobile aan de Grote Sloot 437 en een neon-object in de kerk van St. Maartensbrug met de tekst: "Het is niet zo". Dat laatste zou bijna een commentaar kunnen zijn op zijn eigen beeld "Giraffe": alles in twijfel trekken, niets automatisch voor zeker nemen.

De beelden langs de Kunstroute Zijpe zijn dagelijks te bezichtigen. De tentoonstellingen in de vier kerken langs de route zijn iedere zondag van 12.00 tot 17.00 uur open. (Bron: Gemeente Zijpe)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna