Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 16 juli 2009 Opbouw kasteelterrein Nuwendoorn vordert

Deze week starten de voorbereidingen voor de herbouw van de toren van Nuwendoorn. Medewerkers van Herstelling werken aan de ophaalbrug en de schanskorven. Naar verwachting is Nuwendoorn begin 2010 weer toegankelijk voor publiek.

Vorig jaar juni heeft gedeputeerde Sascha Baggerman het startsein gegeven voor de herbouw van kasteelterrein de Nuwendoorn te Harenkarspel. In de zomer van 2008 zijn de grachten uitgediept. Daarnaast is de opbouw verwijderd die in de jaren '60 was geplaatst op de oorspronkelijke fundamenten. Ook is noodzakelijk archeologisch onderzoek uitgevoerd. Bij dit onderzoek is ondermeer duidelijk geworden dat het terrein van de Nuwendoorn al voor het jaar nul bewoond was. Er zijn resten gevonden van een aanlegsteiger en er zijn sterke aanduidingen dat naast het kasteel een haven heeft gelegen. Archeologen hebben ook de resten gevonden van de voorganger van de Westfriese Omringdijk zoals die er nu ligt.

Dit voorjaar zijn medewerkers van Herstelling Den Helder en Herstelling Amsterdam aan het werk gegaan. Zij gaan de ophaalbrug en de schanskorven maken.

Deze worden gevuld en op de huidige fundamenten geplaatst. De aannemer gaat delen van de oude muur weer opmetselen en gaat de toren in staal herbouwen. Inmiddels zijn de keten geplaatst en gaat de aannemer aan de slag met het opzetten van een proefstuk.

De resten van de dwangburcht de Nuwendoorn zijn in 1948 ontdekt. Van dit kasteel was bekend dat die na de moord op Floris V in 1296 door de bevolking werd verwoest, daarna werd herbouwd maar in de tweede helft van de 14de eeuw na een dijkdoorbraak definitief verloren ging. De belangstelling voor het voormalige kasteel kwam pas echt op gang in de jaren 60 van de vorige eeuw.

De provincie Noord-Holland heeft in 2005 een plan gemaakt voor het inrichten en opknappen van het kasteelterrein Nuwendoorn. Het plan moet ervoor zorgen dat de resten van de burcht behouden blijven en dat de cultuurhistorische en archeologische geschiedenis in kaart wordt gebracht.

De provincie verwacht dat het terrein volgens oorspronkelijk ontwerp, volgend jaar voor bezoekers toegankelijk is. Het archeologische rapport wordt in september 2009 geplaatst op de www.dwangburcht-nuwendoorn.nl (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna