Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 20 april 2009 Tentoonstelling Acequias tot en met 15 juli 2009 in Petten

Water is wereldwijd verspreid, is een mondiaal fenomeen. Dat ontdekte ook Ida Kleiterp, beeldend kunstenaar uit Amsterdam, die op haar reizen door Spanje en Peru in de bergen stuitte op een ingenieus watertransportsysteem om daarmee de dorre bergakkers te kunnen bevloeien. Deze uitgekiende irrigatiekanalen zijn voor de voedselvoorziening van de respectieve bergvolken van levensbelang.

Kleiterp zag, keek en sloot deze acequias, zoals dit rangeersysteem van water heet, in haar hoofd én hart. Zij raakte geboeid door de constructie en de effectiviteit ervan en sloot vriendschap met de mensen die voor hun voedsel van de werking van acequias afhankelijk zijn. In Zuid-Amerika gaat de landbouw in de bergen nog immer gepaard met rituelen voor de goden. Dat water van levensbelang is spreekt volgens Kleiterp universeel uit dit oude systeem van gemetselde, gekoppelde en uitgehouwen "watergoten", die goed beschouwd net zo functioneren als de ringvaarten en de poldersloten in Nederland tijdens een droge zomer. Dan heeft het vee dorst en kwijnen de teelten op het land. Zoet water moet via kanalen en vaarten de polders in om die landbouwdorst te lessen. Sloten zijn in deze zin de acequias van de lage landen.

Ida Kleiterp maakte een verbluffend eenvoudig ogende, maar indrukwekkende installatie gebaseerd op het systeem en de vormen van acequias. De installatie van Kleiterp toont het belang van water ondubbelzinnig aan en maakt in al zijn eenvoud een intiem, maar krachtig statement.

Acequias is tot en met 15 juli te zien in bezoekerscentrum Dijk te Kijk, Strandweg 4 te†Petten. Elke dag van 10 tot 17 uur, behalve maandag.

Vrijdag 17 april opent de tentoonstelling om 15.00 uur in aanwezigheid van de dan jarige kunstenares Ida Kleiterp. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.†(Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna