Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 18 Februari 2009 Gemeente Den Helder betaalt nieuwbouw zwembad zelf

De gemeente Den Helder gaat de bouw van het nieuwe zwembad aan het Nieuwland zelf betalen. De Europese zoektocht (aanbesteding) naar een partij die het nieuwe bad wilde ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden heeft geen geldige aanbiedingen opgeleverd. Dus pakken we de handschoen zelf op, te beginnen met een zoektocht naar de juiste architect. Daarna volgt opnieuw een Europese aanbesteding, maar dan alleen voor de bouw van het complex.

De gemeenteraad moet het idee nog wel bespreken. Als die akkoord gaat, kunnen in het gunstigste geval de deuren van het zwembad begin 2012 open. De stichting zweminrichting Den Helder gaat het bad dan exploiteren: die deed hiervoor de goedkoopste aanbieding.

Europese aanbesteding

Omdat we als gemeente zelf geen eigenaar wilden zijn van het zwembad kozen we voor de gecombineerde aanbesteding. De marktpartijen mochten aan de hand van een programma van eisen een zwembad bouwen op het Nieuwland of op een andere, passende locatie. De gemeente zou het zwembad 40 jaar huren en de Koninklijke Marine 25 jaar. Voor dat idee hebben we dus geen liefhebbers gevonden. Ook lokale marktpartijen dienden geen plannen in. De aanbesteding sloot op 19 december 2008.

Bouw nu zelf betalen

We stellen de gemeenteraad daarom nu voor, de onderdelen in de oorspronkelijke aanbesteding los te koppelen. Via een lening bij de Bank van de Nederlandse Gemeenten betalen we de bouw van het zwembad zelf. Het laten ontwerpen en bouwen van het zwembad kan vervolgens op twee manieren. Mogelijkheid 1: we selecteren volgens Europese regels ontwikkelaars die ervaringen hebben met zwembaden. We kiezen er daarvan een uit, die het hele project gaat ontwerpen en bouwen. Mogelijkheid 2: we zoeken (ook weer volgens Europese regels) een architect voor het definitieve ontwerp en de bouw laten we (Europees) aanbesteden. Die laatste optie heeft onze voorkeur. We houden daardoor de regie in eigen handen en kunnen samen met de nieuwe exploitant veel invloed uitoefenen op het ontwerp. Daarnaast kan het apart aanbesteden van de bouw financieel voordeel opleveren. Nadelen zijn er ook: de risico’s voor de gemeente zijn hoger, maar daartegen kunnen we ons verzekeren.

Meer duidelijkheid

Overigens is het oorspronkelijke Europese aanbestedingstraject niet helemaal voor niets geweest. We hebben niet alleen een exploitant gevonden, er ligt nu ook een volwaardig programma van eisen. Met de Koninklijke Marine hebben we verder afspraken gemaakt over deelname in het project. Ook is duidelijk dat het nieuwe zwembad naast het huidige bad wordt gebouwd, passend in het bestemmingsplan. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna