Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 10 Februari 2009 Timmerploeg Lentetuin al maand in touw - De Gouden Eeuw rijst langzaam op

BREEZAND - Met nog een paar weken te gaan, schieten de voorbereidingen voor de Lentetuin Breezand 2009 al flink op. Al ruim een maand zijn de vrijwilligers van de timmerploeg in touw om decorstukken te bouwen. Gigantische bouwwerken rijzen op, alles in de ambiance van De Gouden Eeuw.

Over slechts drie weken is het zover: de opening van de Lentetuin Breezand 2009. De timmerploeg maakt zich niet druk. Het grootste deel van de decorstukken staat klaar. “Voor ons gevoel schieten we al flink op, maar we moeten ons niet verkijken”, vertelt Han Beelen. “Nu komt al het precieze werk nog: alle details aan de bouwwerken, het schilderwerk en niet te vergeten het opknappen van het VOC-schip.”

Batavia

Alle pakhuizen zijn al netjes gedemonteerd en opgestapeld. Klaar om binnenkort verhuisd te worden naar de ZAP-hal, de locatie van de Lentetuin Breezand. Momenteel wordt er hard gewerkt aan alle overige decorstukken, waaronder de koopmanshuizen en een gigantisch hoofdkwartier. Kort samengevat wordt de bolbloemenshow van de Noordkop dit jaar opgedeeld in twee werelddelen. Enerzijds het Aziatische Batavia, waar de VOC zijn belangrijkste overzeese vestiging had, en anderzijds onze eigen hoofdstad Amsterdam.

Verschillende attributen zullen eind deze maand vanaf de Bataviawerf naar Breezand komen. Te denken valt aan een anker van maar liefst 4 meter hoog en een uit hout gesneden Michiel de Ruyter. Echter, een belangrijk deel wordt zelf gebouwd. “We zijn met een vaste timmerploeg van ongeveer acht man bezig”, vertelt Beelen. “In januari en februari zijn wij hier de hele week te vinden om het nodige werk te verzetten. In de avonduren wordt er soms ook een beroep gedaan op de vrijwilligers van de opbouw van de Lentetuin. Dat is dit jaar minder dan voorgaande jaren. Vorig jaar was het thema ‘Venetie’ en hadden we puur meer timmerwerk.”

Touwen

Eyecatcher van de Lentetuin wordt de replica van een VOC-schip. Afgelopen week is deze volledig in de verf gezet, waardoor het prachtig glimt. “Nu moet het schip nog afgewerkt worden met touwen en zeilen. Met name het touwen vlechten wordt nog een pittige klus”, aldus Beelen. Donderdag 19 februari moeten alle decorstukken klaar zijn. Dan wordt gestart met het leggen van de vloer in de ZAP-hal, waarna de attributen naar binnen kunnen. Ook het schilderen van de doeken door Doolaard is inmiddels in volle gang. Tijdens de opbouw in het weekend voor de Lentetuin zullen de puntjes op de i gezet worden.

Foto's van de opbouw kunt u bekijken op www.lentetuin.nl (Bron: Lentetuin Breezand)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna