Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 03 Februari 2009 Gedeputeerde Bart Heller rondt eerste fase Nollen Den Helder af

Gedeputeerde Bart Heller was donderdag 29 januari 2009 in Den Helder om eigenhandig de eerste fase van het grootschalige project Nollenlandschap Den Helder af te ronden. Met een kraan verwijderde hij symbolisch de laatste hap voedselrijk zand van het voormalige bollenveld bij station Den Helder Zuid. Hij vertelde ook dat hij ervan uitgaat dat de tweede fase, de inrichting van het gebied, betaald kan worden uit het Investeringsbudget Landelijk Gebied. Landschap Noord-Holland hoopt dit jaar het gebied in te richten.

Ruim 18 hectare voormalige bollenvelden worden omgevormd tot een bijzonder natuurgebied. Het ontwerp voor het nieuwe landschap is gemaakt door Ron van 't Veer, ecoloog van Landschap Noord-Holland, en de in 2006 overleden kunstenaar Rudi van de Wint. De Nollen en het nieuw te realiseren terrein vormen samen een groene scheg in Den Helder. Het zorgt voor een verbinding tussen het polderlandschap en het groen van de Stelling van Den Helder. Het afgraven van de toplaag is belangrijk omdat daarmee voorkomen wordt dat er straks alleen distels en brandnetels groeien, planten die houden van bemeste grond.

Tijdens de bijeenkomst werd het plan toegelicht. De bedenkers hebben zich laten inspireren door impressionistische landschapsschilderijen en de duinen van Terschelling. Daaraan zijn kleuren, vormen en maten ontleend. De beleving van het gebied door de mens staat voorop en is door de kunstenaar vertaald met vormen uit de natuur. Het terrein wordt ingericht met nollen en duintjes van verschillende hoogten en met verschillende hellingen, met open water en met vlakkere terreinen.

De beleving van de seizoenen wordt niet alleen beleefbaar doordat in de loop van het jaar de kleuren in het terrein veranderen, ook kan aan de hand van de zonnestand worden afgelezen wat voor seizoen het is. Het terrein laat op de bepaalde plekken laagten in de duinen zien. De zon komt dan rond de start van lente of herfst precies op tussen twee laagtes in het nollenreliëf. Daarom wordt er ook een centraal nolletje als uitkijkpunt ingericht. De oevers zullen zeer geleidelijk verlopen zodat er lange overgangszones komen.

Het project wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Provincie Noord-Holland, EU (Plattelandsontwikkelingsprogramma), Rijk (Subsidieregeling Gebiedsgericht Beleid), VSBfonds, Gemeente Den Helder en Investeringsbudget Landelijk Gebied.

Meer info op www.landschapnoordholland.nl (Bron: Natuurwegwijzer.nl)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna