Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 16 Oktober 2007 Beleid onroerend cultuurhistorisch erfgoed HHNK vastgesteld

Het college van hoofdingelanden heeft de Nota Beleid onroerend cultuurhistorisch erfgoed HHNK vastgesteld. Tevens is besloten voor de verschillende categorieën cultuurhistorisch onroerend erfgoed het beleidskader verder uit te werken en daarbij de te nemen vervolgstappen aan te geven.

De nota bevat algemene uitgangspunten en hoofdcriteria voor het aanhouden of afstoten van het cultuurhistorisch onroerend erfgoed dat geen rol meer vervult binnen de kern- of neventaken van het hoogheemraadschap. Het betreft veelal objecten die vanwege hun historische en/of monumentale waarde zijn geplaatst op een rijks-, provinciale of een gemeentelijke monumentenlijst, of onderdeel uitmaken van een beschermd stads- of dorpsgezicht.

De objecten zijn ingedeeld in de volgende categorieën: molens, gemalen, sluizen, kantoren, woningen, (dijk)palen, bruggen, objecten binnen de Stelling van Amsterdam, dijken, kades en overige. Ze kunnen als volgt worden ingedeeld:

Andere algemene criteria die kunnen worden meegewogen zijn:

Een terughoudend beleid wordt gevoerd ten aanzien van het afstoten van bijzondere of unieke objecten die van groot belang zijn of waren voor de beheersing van de waterhuishouding, de historie van de waterschappen, de geschiedenis van de streek of het landschap of een ontwikkeling in de civiele techniek.

Bij overdracht van cultuurhistorisch onroerend goed kunnen aan de verkrijgers voorwaarden gesteld worden ter waarborging van de cultuurhistorische waarden. Wanneer vervreemding aan een externe partij niet mogelijk is, en er toch belangrijke cultuurhistorische waarden in het geding zijn, kan een stichting worden opgericht, gelieerd aan HHNK, waaraan eigendom en onderhoud van de objecten wordt overgedragen. Hiermee wordt de mogelijkheid geschapen om in aanmerking te komen voor bepaalde subsidies.

Desgevraagd zegde portefeuillehouder Klaas Schaafsma toe dat nog in deze bestuursperiode in ieder geval een eventuele overdracht van het Noorderpolderhuis (foto) zal worden geagendeerd. Onlangs presenteerde de initiatiefgroep 'Watericoon Land van Leeghwater' plannen om een educatieve en toeristische trekpleister te creëren rondom de museummolens in Schermerhorn in samenhang met het 'museale' gemaal Wilhelmina en het Noorderpolderhuis.

De "Nota Beleid onroerend cultuurhistorisch erfgoed HHNK" is te downloaden op www.hhnk.nl (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna