Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 23 December 2004 Werken aan de Stelling van Den Helder, informatiebijeenkomst maandag 27 december

Den Helder is een vestingstad, en wel een heel bijzondere. Waar normaal een vesting om een stad werd aangelegd, is bij ons het omgekeerde gebeurd: eerst was de Stelling er, daarna is de stad erin gegroeid. De structuur van de Stelling is dan ook beeldbepalend geweest voor hoe onze stad er nu uitziet. Vandaag de dag heeft de Stelling van Den Helder grote cultuurhistorische en landschappelijke waarden, die behouden moeten blijven. Hiervoor heeft in 2003 de gemeenteraad de structuurvisie 'De Stelling op herhaling' vastgesteld.

Coupures

De eerste aanleg van de Stelling dateert uit de tijd van Napoleon. Hij gaf in 1812 opdracht om de Stelling te bouwen. De Stelling bestaat uit de forten Kijkduin, Erfprins, Westoever, Oostoever, Dirksz Admiraal en Harssens. Behalve forten maken ook de liniewal met schootsvelden, de Oude Rijkswerf en de grachtengordel vanaf de Burgemeester Visserbrug aan de Binnenhaven tot aan het eind van de Prins Willem-Alexandersingel er deel vanuit.

In de structuurvisie 'De Stelling op herhaling' is te lezen dat de linie een scheidslijn vormt tussen de binnenstad en het gebied daarbuiten, maar ook dat de linie een belangrijke verbinding vormt tussen fort Erfprins en fort Westoever. Tegenwoordig wordt de linie doorsneden door diverse wegen, ook wel coupures genoemd, die niet meer zijn weg te denken uit ons stadsbeeld, namelijk bij de Huisduinerweg, de Middenweg-Marsdiepstraat en het fietspad Sportlaan. Daardoor krijg je niet echt het gevoel dat je een vesting binnenkomt. De vraag is: hoe krijg je dat gevoel weer terug?

Herstel van de Stelling

Het bureau H+N+S heeft samen met Beek & Kooiman Cultuurhistorie het rapport 'Herstel van de Stelling van Den Helder, ontwerp voor de projecten Liniedijk en fort Westoever/Oostoever' geschreven. Hierin staat het voorstel om het dijkprofiel van de linie te restaureren en de drie coupures in de linie te benadrukken. Ook staan in het rapport voorstellen voor de inrichting van de liniedijk en fort Westoever. Architect W. Schagen heeft een plan gemaakt voor de restauratie van het dijkprofiel van de linie en voor het benadrukken van de coupures. Voor dit laatste worden zogeheten keermuren gemaakt ter hoogte van de doorsnijdingen bij de Huisduinerweg, de Middenweg-Marsdiepstraat en het fietspad bij de Sportlaan. De manier waarop deze muren gemetseld worden, geeft een rafelige aanblik. Dit versterkt het idee en de beleving van het binnenrijden van een vestingstad.

Informatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over het project Stelling van Den Helder, neem dan contact op met de heer W. Wienstroër, projectleider Stelling van Den Helder. U kunt hem op werkdagen bereiken via telefoonnummer (0223) 671872.

Informatiebijeenkomst

Om de plannen voor de Stelling van Den Helder toe te lichten, is er maandag 27 december a.s. een informatiemiddag. Mevrouw Y. Feddes van bureau H+N+S vertelt over de visie op het toekomstig gebruik van de Stelling. Architect W. Schagen licht zijn plannen toe, en de heer G.K. Harte, voorzitter van de commissie Natuur en Landschap, legt de visie van de commissie uit. Aansluitend is er een wandeling over de Stelling onder leiding van de heer T. van der Meché, beleidsmedewerker Groen bij de gemeente. De bijeenkomst begint om 13.00 uur en is in het gebouw van het Centrum voor Kunsteducatie Triade aan de Middenweg 2. U bent van harte uitgenodigd voor deze informatiebijeenkomst. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna