Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 05 Juli 2004 Stelling van Den Helder mogelijk beschermd stadsgezicht

De Stelling van Den Helder wordt volgend jaar door het Rijk aangewezen als beschermd stadsgezicht. Tenminste, als de gemeenteraad hiermee akkoord gaat. Met deze aanwijzing wordt duidelijk dat er een uniek gebied van grote cultuurhistorische waarde binnen de gemeentegrenzen ligt waar Den Helder trots op mag zijn. Wat betekent het voor Den Helder dat de Stelling wordt aangewezen als beschermd stadsgezicht, en misschien nog belangrijker, wat betekent het voor de inwoners van de stelling?

De Stelling van Den Helder

De Stelling van Den Helder bestaat niet alleen uit de forten, de liniewal met schootsvelden en de Oude Rijkswerf, maar ook de grachtengordel vanaf de Burgemeester Visserbrug aan de Binnenhaven tot aan het eind van de Prins Willem Alexandersingel. Dit hele gebied wordt beschermd stadsgezicht. De Stelling dateert in eerste aanleg uit de Napoleontische periode. In 1812 gaf Napoleon opdracht om de Stelling te bouwen. Het ontwerp en de uitvoering was in handen van Jan Blanken, directeur der Maritieme Werken, een functie die wij tegenwoordig minister van Verkeer en Waterstaat noemen. De Stelling en ook zeker de Oude Rijkswerf hebben in grote mate bepaald hoe Den Helder er in stedenbouwkundig opzicht uitzag tot 1940.

Wat maakt de Stelling zo bijzonder?

De Stelling van Den Helder is een bijzonder imposante verdedigingslinie en heeft in onze militaire geschiedenis veel woelige perioden doorstaan. Het is een uniek gebied, van grote cultuurhistorische waarde. Het is belangrijk gebied voor de krijgs- en scheepvaartkunde, niet alleen voor Nederland, maar ook internationaal gezien. De structuur is in grote mate bewaard gebleven, waardoor het beeldbepalend voor Den Helder is.

Gevolgen beschermd stadsgezicht

In Nederland zijn ongeveer 300 gebieden aangewezen als beschermd stads- of dorpsgezicht.

De aanwijzing als beschermd stadsgezicht is een erkenning van het bijzondere historische karakter van het gebied. Hiermee wordt bereikt dat de hoofdstructuur van het gebied in stand blijft en veranderingen aan gebouwen of omgeving aan de historische karakteristieken worden getoetst. Om die reden heeft het Rijk bepaald dat binnen een beschermd stads- of dorpsgezicht geen vergunningsvrije bouwwerken zijn. Ook moet voor elke sloop een sloopvergunning worden aangevraagd. De gemeente moet bij haar plannen rekening houden met het bestaan van de Stelling als beschermd stadsgezicht. De gemeenteraad moet ter bescherming van het gebied een bestemmingsplan opstellen. Dit bestemmingsplan moet voldoende bescherming aan de Stelling bieden. Er bestaan geen subsidieregelingen voor beschermde stadsgezichten. Het is ook niet zo dat panden in een beschermd stadsgezicht automatisch de status van monument verkrijgen.

Inspraak mogelijk

De brief met het plan van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg om de Stelling van Den Helder als beschermd stadsgezicht aan te wijzen, de toelichting daarop en de kaart met de gebiedsbegrenzing, kunt u inzien. Ook kunt u uw mening over de plannen kenbaar maken. Meer informatie hierover vindt u bij de Openbare Kennisgevingen elders op deze pagina, onder het kopje 'gemeentelijke inspraakverordening'.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met mevrouw M.F. Laan, beleidsmedewerker Cultuurhistorie, telefoonnummer (0223) 678 838. Op woensdag is zij niet aanwezig.

Voorlichtingsbijeenkomst

Donderdag 8 juli is er een voorlichtingsbijeenkomst over de aanwijzing van de Stelling van Den Helder als beschermd stadgezicht. De bijeenkomst is vanaf 19.30 uur in café-restaurant De Keizerskroon, Beatrixstraat 62. Tijdens deze bijeenkomst vertelt de heer F. Buchner van de Rijksdienst voor Monumentenzorg wat het betekent om binnen een beschermd stadsgezicht te wonen. Medewerkers van de gemeente zijn aanwezig om uw vragen te beantwoorden. U bent van harte uitgenodigd om bij de bijeenkomst aanwezig te zijn. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna