Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 14 April 2003 Dodenherdenking en onthulling gedenkplaat gemeente Wieringermeer

Jaarlijks herdenken we op 4 mei alle mensen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesmissies. In Wieringermeer wordt de gedenkplaat ter nagedachtenis aan de vier tussen 1945 en 1951 in Nederlands-Indië gesneuvelde Wieringermeerders onthuld tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei.

Indiëgangers

De realisering van Regionaal Bedrijvenpark Robbenplaat maakt het noodzakelijk dat het oorlogsmonument naar een andere locatie wordt verplaatst. Na uiterst zorgvuldige afweging, waarbij velen uit onze gemeenschap betrokken zijn geweest, is besloten het monument te verplaatsen naar de Prof. Granpré Molièrestraat, op het grasveld nabij de rooms-katholieke kerk. Toen bekend werd dat het oorlogsmonument in Wieringermeer verplaats zou worden heeft de Vereniging Oud Militairen Indiëgangers (VOMI) het initiatief genomen tot plaatsing van een gedenkteken voor de in Nederlands-Indië gesneuvelde Wieringermeerders, te weten Nico Sijm, Piet Lockx, Jan van Strien en Hotze Bekema. Dit gedenkteken wordt op zondag 4 mei onthuld.

Bijeenkomst

Daarom staat de dodenherdenking op 4 mei in Wieringermeer dit jaar ook in het teken van de Indiëgangers. De plechtigheid rondom de herdenking en de onthulling van de gedenkplaat begint om 18.30 uur met een bijeenkomst in de rooms-katholieke kerk aan de Prof. Granpré Molièrestraat in Wieringerwerf. De inhoud van deze bijeenkomst is samengesteld door de Raad van Kerken Wieringermeer, de VOMI, de Don Boscoschool en de gemeente Wieringermeer. Er wordt een gedicht voorgedragen, er wordt gezongen, er is een aantal sprekers en Marius en Louisa van der Kuijl en Thea Onnekink kleden de bijeenkomst verder muzikaal aan. Iedereen is van harte welkom deze bijeenkomst bij te wonen.

Om 19.30 uur is de bijeenkomst in de kerk afgelopen en begint de plechtigheid bij het monument aan de Prof. Granpré Molièrestraat. Om 19.45 uur wordt een aantal toespraken gehouden, waarna het gedenkteken onthuld wordt door nabestaanden van de vier gesneuvelde mannen. Vervolgens brengt muziekvereniging Creona de 'Last Post' ten gehore. Om 20.00 uur volgen twee minuten stilte, waarna burgemeester Spekreijse en dominee Omta namens de gemeenschap een krans leggen bij het monument, gevolgd door kinderen van de Don Boscoschool en een vertegenwoordiger van VOMI. Na de kranslegging speelt muziekvereniging Creona het Wilhelmus.

Na afloop is iedereen van harte welkom om, met een kopje koffie of thee, in de kerk na te praten.

Informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact op nemen met Yildiz Jonkers. Haar telefoonnummer is (0227) 60 64 71 en haar e-mailadres is yildiz.jonkers@wieringermeer.nl. (Bron: Gemeente Wieringermeer)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna