Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 18 Maart 2003 EcoMare haalt levende bruinvis op

Rob de Vries van bollenbedrijf P. van Groningen meldde dat er een levende bruinvis was gestrand bij Ceres op Texel. EcoMare heeft het dier opgehaald en naar Enkhuizen gebracht, waar medewerkers van Dolfinarium Harderwijk het dier over namen.

Het is een vrouwtje bruinvis van ongeveer twee jaar oud. Het dier zag er op het oog goed uit, maar zal door Dolfinarium nader worden onderzocht. Het is het eerste vrouwtje bruinvis dat dit jaar door Dolfinarium wordt opgevangen. Het dier wordt na de opvangperiode weer uitgezet in open water.

Per jaar spoelen er op Texel ongeveer 8 dode bruinvissen aan. De laatste keer dat het een levend exemplaar betrof is vierenhalf jaar geleden. De bruinvis is de kleinste walvisachtige van de Noordzee, waar tussen de 267.000 en 465.000 bruinvissen leven. De soort is sinds de jaren '60 van de vorige eeuw zeldzaam in de Nederlandse wateren. Tegenwoordig worden ze echter weer steeds vaker gezien vanaf het strand en ook in het Marsdiep.

Een volwassen mannelijke bruinvis wordt ruim 1,5 meter lang en weegt zo'n 45 kilo. Vrouwtjes worden vaak groter: tot 1,8 meter en wegen dan ongeveer 60 kilo. Bruinvissen hebben een vrij stompe kop, heel anders dan de spitse snuit van een dolfijn. De dieren zijn van boven donkergrijs en van onderen wit. De borstvinnen zijn zwart en er loopt een donkere streep van de mondhoek naar de flippers. De kleine rugvin is min of meer driehoekig. Van een zwemmende bruinvis ziet men meestal niet meer dan het bovenste deel van de rug met de rugvin, als het dier even bovenkomt om te ademen. Bruinvissen springen bijna nooit boven het water uit in tegenstelling tot de meeste dolfijnen. Daardoor, en doordat ze zo klein zijn, valt het niet mee om bruinvissen op zee waar te nemen, zeker niet bij flinke golfslag.

Het voedsel van de volwassen bruinvis bestaat uit allerlei soorten vis. In het Nederlandse deel van de Noordzee zijn dat vooral kleine bodemvissen, haring, inktvis, wijting en kabeljauw. Dagelijks eten bruinvissen ongeveer 5 kilogram vis. De bruinvis is evenals de andere walvisachtigen die in de Noordzee voorkomen, beschermd volgens de Natuurbeschermingswet. Hij staat op de Rode Lijst van bedreigde zoogdiersoorten. (Bron: EcoMare)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna