Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 25 Februari 2003 Provinciale start voor cultuurhistorische en archeologische route in Harenkarspel

Gedeputeerde Hans Schipper zal dinsdagochtend 25 februari 2003 rond 8.30 uur in het terrein van voormalig kasteel Nuwendoorn het eerste infobordje voor de cultuurhistorische en archeologische route in de gemeente Harenkarspel in de grond slaan. Vertegenwoordigers van het gemeentebestuur van Harenkarspel zullen hem bijstaan.

Kasteel Nuwendoorn nabij Krabbendam zal een centrale rol krijgen in de (fietsers- en voetgangers)route langs alle voor Harenkarspel belangrijke archeologische en cultuurhistorische overblijfselen en landschapselementen. De route zal voeren langs Krabbendam-Nuwendoorn-'t Stadje-Eenigenburg-Zijbelhuizen (Tuitjenhorn). Nuwendoorn "Beschermer van de horigen", Floris V, bouwde in 1283, nabij Krabbendam, zijn dwangburcht Nuwendoorn, een van de versterkingen waarmee hij de weerspannige West-Friezen er onder wilde houden.

Kasteel Radboud in Medemblik vervulde in die periode dezelfde functie. Na zijn dood in 1296 is Nuwendoorn verwoest maar ook weer opgebouwd. Bij een doorbraak van de Westfriesche Omringdijk in 1370 ging het kasteel voorgoed verloren. Inwoners van de streek hebben waarschijnlijk jarenlang naar stenen van het kasteel gedolven en zo de restanten nog verder afgebroken. Het is niet uitgesloten dat voor de bouw van de toren van de Oude Ursulakerk in Warmenhuizen stenen gebruikt zijn afkomstig van de burcht Nuwendoorn. In 1949 werden de restanten van het kasteel opnieuw ontdekt en tijdens de ruilverkaveling van 1960 blootgelegd door dr. Renaud van de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek.

De kasteelrestanten werden daarop tot rijksmonument aangewezen en gingen over in provinciaal eigendom. Ter conservering zijn de resten bedekt met een laag beton.

In de loop der jaren heeft de natuur op het Nuwendoornterrein, door een zekere verwaarlozing en als gevolg van de gekozen (ecologische) beheerwijze, de overhand gekregen boven de cultuurhistorische herkenbaarheid van de burcht.

Overwogen wordt de burchtrestanten terug te brengen naar de situatie van rond 1960 en met een parkachtige omgeving de aandacht weer te richten op de fundamenten en de bewogen geschiedenis van de burcht Nuwendoorn. Een geschiedenis die onlosmakelijk verbonden blijft met de geschiedenis van dit noordelijk deel van West-Friesland. (bron: prov. nh)

Meer evenementen in de regio Kop van Noord-Holland kunt u natuurlijk op de website van de Regio VVV vinden, www.vvvkopvannoordholland.nl.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna