Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 06 Februari 2003 Presentatie boek Geschiedenis van Holland

Op 14 februari 2003 vanaf 14.00 uur wordt in de statenzaal van het provinciehuis, Dreef 3 in Haarlem, een feestelijke presentatie gehouden in het teken van de Hollandse Geschiedenis. Tijdens deze middag wordt het boek 'Geschiedenis van Holland' deel III gepresenteerd en zal door gedeputeerde Enno Neef (PvdA) de internetsite Geschiedenisbank-nh.nl in gebruik genomen worden. Gedeputeerde Neef zal verder de tentoonstelling 'Holland ze zeggen' openen.

In het boek komt de geschiedenis aan bod van de provincies Noord- en Zuid-Holland over de periode 1795 tot nu. Met dit deel III is de serie over de geschiedenis van de Hollanden compleet. Eerder verschenen deel I, tot 1572 en deel II, tot 1795.

De Geschiedenis van Holland is een gezamenlijk project van de beide Hollanden. Een sterk en invloedrijk gewest dat zijn geschiedenis nog niet eerder zo uitgebreid had laten uitzoeken. In 1998 heeft Noord-Holland besloten om financieel bij te dragen aan de realisering van een beschrijving van de geschiedenis van de Hollanden. Er is toen een Stichting Geschiedschrijving Holland in het leven geroepen die de totstandkoming van de boeken heeft gecoördineerd. Nu, vijf jaar later, levert dat een serie op van 3 delen met samen 4 boeken, ruim 1500 bladzijden, een rijkdom aan illustraties en vele tientallen artikelen over uiteenlopende onderwerpen zoals onder andere de landbouw, beeldende kunst, economie, waterstaatsgeschiedenis, religie, bevolkingsgroei en migratie en sociale ongelijkheid. Aan de boeken is niet alleen meegewerkt door een groot aantal historici, maar ook door vele andere gespecialiseerde wetenschappers zoals economen, geografen, archeologen, musicologen etc.

In de Volkskrant van 14 juni 2002 (Hup, Holland Hup) zei Jan Blokker over deel 1 (tot 1572) dat "de reconstructie van dat verre verleden met verve ter hand is genomen" en ook; "de meeste hoofdstukken laten zich lezen zoals je vroeger kon luisteren naar een ideale geschiedenisleraar". Hij is ook positief over deel II (tot 1795); niet alleen over de vele illustraties en bijschriften: "ze vormen samen een tweede verhaal dat pagina na pagina een verrijking betekent voor een boek waarop weinig is aan te merken".

Naar aanleiding van het verschijnen van het boek is vanaf 17 februari aanstaande in Gebouw Noord-Holland, Houtplein 33 in Haarlem een kleine rondreizende tentoonstelling te zien over die gezamenlijke geschiedenis 'Holland ze zeggen'.

Ook wordt de internetsite Geschiedenisbank-nh.nl officieel in gebruik genomen. Deze is op verzoek van de provincie Noord-Holland ontwikkeld door Museaal & Historisch perspectief Noord-Holland in Haarlem. De internetsite is vooral gericht op de historische verenigingen in deze provincie. (bron: prov. nh)

Cultuur en Historie in de Regio:

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna