Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 31 Januari 2003 Mini-tentoonstelling naar aanleiding van Watersnoodramp

EcoMare organiseert een mini-tentoonstelling naar aanleiding van de Watersnoodramp van 1953. Van 1 februari tot 1 mei 2003 draait de documentaire ‘Kust van Zand’ van Ireen van Ditshuyzen in het museum. Ook zijn acht maquettes te zien waarin een nieuwe visie op wonen onder de zeespiegel is uitgewerkt. Beide onderdelen gaan in op de vraag hoe wij omgaan met het leven in ons laag gelegen land.

EcoMare, centrum voor wadden en Noordzee, heeft ook in haar permanente expositie ‘Zicht Op Zee’ een presentatie over kustverdediging. Zicht Op Zee gaat namelijk over hoe mensen de zee zien en hoe we haar op verschillende manieren gebruiken. Wij zien de zee als vriend, bijvoorbeeld voor strandplezier en als inspiratiebron voor kunstenaars. Wij zien de zee echter ook als vijand, omdat ons land voor een groot deel onder de zeespiegel ligt en Nederlanders er altijd voor hebben moeten vechten om de zee buiten de deur te houden. Dat dit niet altijd succesvol is gebeurd, bewijst de Watersnoodramp van 1953. Wij moeten dan ook respect hebben voor de immense kracht van het water.

De documentaire Kust van Zand gaat over de dynamische kust van Nederland. In de handen van wind, zee en zwaartekracht is zand een beweeglijk wezen. En daarvan is de Nederlandse kust gemaakt. Nederlanders zijn dan ook altijd dijkenbouwers geweest. Bij het nieuwe, dynamische kustbeheer laten wij de zee hier en daar het land weer binnen, zoals bij de Kerf bij Schoorl. Mensen die daar vroeger hebben gewerkt aan de kustverdediging vragen zich in de documentaire hardop af of zij daarvoor altijd hebben gevochten.

Architectenbureau Schie 2.0 uit Rotterdam zoekt voortdurend naar de kansen die bestaande situaties bieden, in plaats van de omgeving aan te willen passen. Nederlanders kiezen ervoor om in een drassige delta te gaan wonen. Wellicht is het technisch onmogelijk om het op de lange duur droog te houden en moeten we, net als in aardbevingslanden, het risico accepteren. Schie 2.0 ontwierp een ‘amfibisch leefmilieu’. Het water wordt er niet langer weggemalen, maar het waterpeil juist opgezet. De laagste delen van de polder worden afgegraven en met de vrijkomende grond worden de hoogste delen opgehoogd. Een serie maquettes laat zien hoe de vlakke polder binnen dertig jaar verandert in een lusthof met weelderige begroeiing en slingerende waterlopen. Van 1 februari tot 1 mei zijn deze maquettes in EcoMare te bekijken.

EcoMare besteedt aan de Watersnoodramp zelf nagenoeg geen aandacht. Dit wordt immers uitgebreid gedaan in de tentoonstellingen van het Maritiem en Jutters Museum en de Historische Vereniging Texel. (Bron: EcoMare)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna