Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 20 februari 2018 Provincie Noord-Holland investeert in Tocardo Tidal Power (Den Oever)

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Tocardo, specialist in getijdestroomtechnologie, maakt een doorstart. Deze doorstart komt mede tot stand dankzij een investering van het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH), dat als lead-investeerder betrokken is bij de doorstart.

Naast PDENH wordt er geïnvesteerd door enkele particuliere investeerders. Sinds zaterdag 17 februari 2018 is de doorstart officieel een feit.

Duurzame energieopwekking

Getijdenstroom is een relatief nieuwe vorm van duurzame energieopwekking met een enorme potentie. De stroming in zeewater, veroorzaakt door de verandering in het getij, zet getijdenturbines ('onderwaterwindmolens') aan het draaien en deze turbines zetten de draaiende beweging om in stroom. De grote voordelen van getijdenenergie zijn de geringe impact op het milieu, de onzichtbaarheid van de turbines, de enorme beschikbare capaciteit en vooral de voorspelbaarheid van de energieopwekking.

Innovatie van eigen bodem

De vraag naar getijdenstroom neemt toe en daarmee ook de vraag naar het benodigde werkkapitaal om de projecten van Tocardo te financieren. Tocardo heeft de exclusieve rechten voor de ontwikkeling van 5 getijdeprojecten: onder andere in het Verenigd Koninkrijk (Fall of Warness en Wales) en in Nederland (Oosterscheldekering). De verwachting is dat deze projecten de komende jaren gerealiseerd worden. Naast bovenstaande projecten heeft men de beschikking over negen turbines die operationeel zijn in de Afsluitdijk en de Oosterscheldekering. In Orkney (Schotland) bij het European Marine Energy Centre (EMEC) heeft Tocardo een vergunning om een eerste offshore systeem te installeren en gedurende een 20-jarige periode te opereren op commerciële basis.

Stimulans duurzame economie

Het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH), dat namens de provincie Noord-Holland investeert in duurzame ondernemingen, gelooft sterk in Tocardo. Bart Blokhuis, directeur van het fonds: "Elektriciteit uit eb en vloed is een prachtige vorm van duurzame energie. Het team van Tocardo beschikt over de technologie, de kennis en de ervaring. Met onze investering stellen wij Tocardo in staat de kans te grijpen om getijdenenergie vanuit Nederland voor de wereld beschikbaar te maken. PDENH investeert met aandelenkapitaal en verstrekt aanvullend een lening".

Ook Jaap Bond, gedeputeerde van Economische Zaken in Noord-Holland, is blij met de doorstart van Tocardo en de rol die het provinciale participatiefonds PDENH hierin heeft gespeeld. "Met de succesvolle doorstart van Tocardo behouden we niet alleen werkgelegenheid en unieke kennis maar ook een mondiale koppositie op gebied van getijdenstroom".

"Met de steun van onze provincie en een groep particuliere investeerders blijft deze innovatie voor de Nederlandse economie behouden", aldus Hans van Breugel van Tocardo. "Nederland is een fantastisch innovatieland en getijdenenergie hoort daar zeker bij".

www.tocardo.com

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl